Daca timpul se anunta frumos, ia totusi la tine niste haine impermeabile. Sacul de dormit si cortul trebuie sa fie unul care sa faca fata si la temperaturi de zero grade, chiar daca pleci la munte in august. La altitudini mari, chiar si in zilele calduroase, temperatura poate sa scada dramatic pe timpul noptii. Sai ai la tine si un izopren si folie pentru cort.
Incaltarile trebuie sa fie de asemenea adecvate: nu prea prea grele, sa iti sustina gleznele si sa aiba o talpa nealunecoasa.
Acest lucru poate nu ti se pare foarte important, dar in momentul cand incepi sa urci pe munte, o pereche de papuci neadecvati iti pot ingreuna destul de mult traseul, sau chiar iti pot pune viata in pericol. Ia mai multe perechi de sosete cu tine, manusi si pantaloni scurti.
Rucsacul trebuie sa fie rezistent si impermeabil. Vremea de la munte este foarte capricioasa. Este important ca seara la culcare sa ai haine uscate cu care sa te imbraci, de aceea daca te prinde o ploaie puternica, este mai important sa iti protejezi lucrurile din rucsac decat sa ai grija sa nu te uzi tu.
De altfel e bine sa impacheteaza lucrurile necesare in pungi de plastic si sa nu iei la tine haine care s-ar usca greu in caz de ploaie, cum ar fu blugii. Odata ce sunt udati, devin o problema.
Nici hainele de bumbac nu sunt foarte indicate pentru ca absorb transpiratia si se usuca greu.
Ia la tine o harta, un cutit, o lanterna, medicamente, sapun si un prosop, o bricheta. Pentru a face ceai , supa instant sau alta mancare rapida, este bine sa iti cumperi un mini-aragaz portabil si o oala de metal, o lingura, furculita si-o cana.
Incearca sa nu iei la tine salam, carnati sau alte alimente cu miros puternic ce ar putea atrage alimentele, mai ales noaptea.
De altfel, este mai indicat ca inainte sa te culci sa agati punga cu mancare (bine legata) intr-un copac din apropiere. Un urs flamand este destul de periculos si nu trebuie sa il atragi spre cort.
Conservele sunt indicate daca nu stai multe zile la munte pentru ca iti ingreuneaza destul de mult rucsacul. Mai bine alege: supe instant, cereale, batoane de proteine, cafea, alune, nuci, stafide, lapte praf, fulgi de cartofi si alte alimente usoare. Sau poti alege sa mananci la cabanele de pe traseu, dar intereseza-te inainte sa pleci la drum cu alimente putine.
Cel mai bine este sa campezi in locuri special amenajate sau in locurile in care se afla cabanele salvamontistilor. Cu siguranta te vor lasa sa iti instalezi cortul in zona imprejmuita si care este pazite in general si de cativa caini.
Daca ti-ai facut o lista cu tot ce iti trebuie si deja te pregatesti sa impachetezi, ai grija sa pui lucrurile de care o sa ai nevoie pe parcursul zilei deasupra, astfel incat sa nu desfaci tot rucsacul pentru a ajunge la ceva.
Nu lua cu tine obiecte fragile care s-ar putea deforma sau sparge si ai grija ca sticlele sa fie bine inchise. In final, rucsacul trebuie sa nu te incomodeze la mers, sa nu fie prea greu si sa contina esentialul.
Este important sa ai si ceva bani in plus in caz ca se intampla ceva neprevazut. Daca organizezi totul bine inainte de drum, vei putea sa fii spontan si relaxat la munte.
Uneori poate fi distractiv sa pleci cu prietenii pe nepusa masa intr-o excursie de o zi sau doua, fara prea multe pregatiri. Insa daca vrei sa petreci mai mult timp la cort, e mai indicat sa ai totul pus la punct.
foto: colletts.co.uk
Destinatii de vis: Barcelona, orasul care vibreaza artistic zi si noapte... Corfu - locul unde intalnesti calugari romani...