Live acum
Prime Time 20:45Observator - Editie Speciala

FOTO! Machu Picchu - locul unde istoria s-a rupt in doua

Orasul antic Machu Picchu, situat in Peru, este unul dintre cele mai cunoscute siteuri arheologice, dovada unei civilizatii care si-a pus amprenta peste secole.

Machu Picchu reprezinta apogeul arhitectural al Imperiului Incas, o adevarata citadela din piatra, ridicata fara mijloace moderne si totusi impenetrabila chiar si in zilele noastre.

Acest complex de constructii, piete, temple si case nu si-a dezvaluit inca sensul. Arheologii cred ca servea drept loc de ceremonii, fortareata militara sau refugiu pentru elitele conducatoare. In orice caz, localizarea extrema poate duce cu gandul la activitati dintre cele mai speciale.

Machu Pichu pare a fi centrul unei retele de site-uri arheologice si poteci, iar foarte multe constructii sunt aliniate la perfectie cu anumite evenimente de natura astronomica, precum solstitiul. Deoarece civilizatia incasa nu a avut un limbaj scris, nu exista niciun fel de indiciu cu privile la scopul exact al acesti fortarete din mijlocul muntilor.

Cu toate acestea, realizarile arhtitecturale sunt incredibile chiar si pentru tehnologia moderna. Zidurile si terasele sunt perfect imbinate in formatiunile pietroase ale muntilor. Exista chiar si un sistem de aprovizionare cu apa, care avea un compartiment special pentru stocare si purificare.

Aceste constructii gigantice devin si mai marete daca analizam cunostintele tehnice ale acestei civilizatii. Cetatea Machu Picchu a fost construita acum 500 de ani, desi incasii nu aveau fier, otel sau chiar mijloace de deplasare pe roti. In ciuda acestor eforturi, mai putin de 1000 de oameni locuiau aici.

Dezvaluita civilizatiei occidentale in 1911, Machu Picchu s-a pastrat in conditii excelente. In zilele noastre, desi nu mai exista urma de civilizatie incasa, zeci de mii de turisti viziteaza cetatea anual.

In ciuda disparitiei incasilor, cultura lor va dainui multe secole de acum inainte.


Vezi si galeria foto de mai jos!sursa: NationalGeographic.com

foto: Hepta.ro


Recomandari