Pane con milza (pâine cu splină de vită)
Poate cea mai spectaculoasa, dar si omniprezenta, specialitate de acest gen este Pane con milza, sau pane con la milza, sau, pe dialectul sicilian, Pane ca meusa. In ce consta acest sandvis? O chifla normala, nu speciala, este taiata pe din doua si umpluta cu un amestec greu, gras, din splină de vita, ingredientul principal, dar si limba de vita sau burta de vita (insa in cantitati mai mici), prajite in untura (grasime animala), intr-un vas mare si rotund de aluminiu, la focul unei butelii. La final, dupa ce ti s-a pus amestecul in chifla, se adauga cascaval obisnuit, insa ras fin, si, optional, o felie de lamaie. €2 a fost pretul unei astfel de chifle.
Produsul e foarte gustos, insa extrem de gras. Am luat o singura data, in primul rand de pofta, ne-a placut, insa chiar daca ne-a placut, n-am mai luat, dupa ce ne-am facut pofta si am vazut cate tipuri de grasimi contine. Dar merita incercat, pentru oricine ajunge in Palermo sau in Sicilia, fara discutii.
Vanzatorul din imagine a fost foarte amabil (ca orice sicilian tipic), a acceptat cu zambetul larg sa fie fotografiat, ba chiar ne-a chemat langa el, sa ne arate cum se face sandvisul. Si pur si simplu nu ne-a lasat pana nu am tinut furculita cu carne exact cum a spus el, nu ne-a lasat sa o tinem altfel :) .
Arancini
Arancini este un alt produs de tipul fastfood, consumat pe fuga, dar servit si ca gustare in restaurantele traditionale. Reprezinta, practic, orez facut sub forma unei bile si umplut la mijloc fie cu carne tocata si sos de rosii, fie cu mazare si sos de rosii. Bila de orez umpluta este apoi acoperita cu pesmet si prajita in ulei (Sicilia este teritoriul italian in care prajeala e foarte frecventa, in comparatie cu restul Italiei).
In poza de mai sus, arancini sta langa o delicioasa placinta sarata pe baza de, evident!, ricotta si pulpa de rosii.
Caponata
Poate cea mai cunoscuta si apreciata gustare a bucatariei siciliene este caponata, un preparat pe baza de vinete prajite, sos de rosii, masline, telina, capere si asezonata cu otet. Reteta si poze cu prepararea, saptamana aceasta, pe Pranzul din Caserola.
Alte tipuri de gustari populare, pe care le-am incercat in Palermo sunt, in ordinea fotografiilor de mai jos:
1. Sfincione (pizza siciliana) - focaccia acoperita cu rosii, ceapa, mult oregano (acesta da si aroma principala) si, doar optional, hamsii afumate; se face la cuptor, in tavi mari;
2. Panella - reprezinta coca facuta din faina de naut (amestecata doar cu apa) si apoi prajita in ulei, servita cu lamaie; grosimea nu trebuie sa depaseasca jumatate de centrimetru; este una dintre cele mai vechi specialitati siciliene (peste 2300 de ani, conform istoricilor);
3. Sicilian antipasto - un amestec de arancini, hamsii afumate, panelle, caponata, branza locala, patrunjel.
In fine, am mai degustat cu placere vinete la grill, simple si foarte gustoase, sau salsiccio grilliata (carnat sicilian pe baza de porc, verdeturi si cam multa grasime).
Cam atat cu mancare de strada sau cu gustarile siciliene, peste cateva zile voi publica ultimul (promit :) , poate v-am inebunit deja cu Sicilia culinara....) episod, legat de pietele de mancare din Palermo."
cititi si partea 1, 2, 3 si 4 a calatoriei lui Cristi Roman prin Sicilia.
Sursa: Foodblog
Visul lui Gustave Eiffel... Jurnal de Sicilia 6: Pietele de mancare...