Antena Căutare

Factori de risc în dezvoltarea infecțiilor urinare

Infecțiile urinare pot afecta atât bărbații, cât și femeile, însă apar mai des la cele din urmă din diverse motive. Totodată, infecția urinară nu se rezumă la un singur episod, ci pot apărea mai multe pe parcursul vieții. Iată care sunt principalii factori de risc în dezvoltarea infecțiilor urinare.

Factori de risc în dezvoltarea infecțiilor urinare
Factori de risc în dezvoltarea infecțiilor urinare | Shutterstock

Femeile, în special, sunt mai predispuse să aibă o infecție urinară sau mai multe pe parcursul vieții. Cel puțin 50% dintre femei suferă cel puțin o dată de o infecție a tractului urinar. Este foarte important să mergem de fiecare dată la un consult încă de la primele simptome, unde medical specialist va întreba mai multe despre ce ni se întâmplă și va decide tratamentul potrivit.

Care sunt factorii de risc în dezvoltarea infecțiilor urinare

Infecțiile urinare pot afecta oricare parte a sistemului urinar: uretra, vezica urinară și rinichii. În mod normal, sistemul imunitar elimină acești agenți patogeni, însă când se înmulțesc necontrolat, apar aceste infecții.

Cele mai frecvente bacterii care le cauzează sunt Escherichia coli (pe scurt, E.coli, cu aproape 80% dintre cazurile de infecții urinare comune, bacterie care se află în mod normal la nivelul colonului şi al anusului), Proteus sau Klebsiella.

Totodată, mai trebuie menționat că infecţiile tractului urinar (I.T.U.) se situează pe locul al doilea printre cele mai comune infecţii ale organismului uman, iar cele mai multe forme de o astfel de infecție au loc la femei, din cauza caracteristicilor anatomice.

La Fiterman Pharma, producător român cu peste 25 de ani de experiență și peste 150 de produse dezvoltate, puteți găsi suplimente alimentare cu efect de menținere a sănătății tractului urinar, produse special concepute pentru îngrijirea zilnică a zonei genitale externe, în perioada tratamentului infecțiilor urinare și ginecologice sau teste pentru depistarea infecțiilor urinare, simple, rapide și comode.

Iată enumerați principalii factori de risc în apariția infecțiilor urinare, care pot afecta oricare parte a sistemului urinar (uretra, vezica urinară și rinichii):

  • Anatomia femeii;
  • Activitatea sexuală;
  • Unele anomalii ale aparatului urinar;
  • Existența unui blocaj de-a lungul tractului urinar;
  • O intervenție la nivelul aparatului urinar.

Mai jos, acestea sunt explicate.

În ceea ce privește anatomia femeii, uretra ei este mai scurtă decât a bărbatului, cu orificiul uretral în apropierea anusului şi vaginului, fapt ce reduce distanța parcursă de bacterii până la vezica urinară.

Referitor la activitatea sexuală, orice persoană activă sexual are un risc de a fi expusă la o infecție urinară. Femeile active sexual au și ele un risc mai mare de ITU decât cele care nu mai sunt active sexual. Cu cât numărul de parteneri crește, evident, cu atât sunt șansele mai mari de o astfel de infecție.

Totodată, tot în cazul femeilor, și menopauza ar putea fi de vină. După menopauză, un declin al estrogenilor determină modificări la nivelul tractului urinar, ceea ce creşte vulnerabilitatea la infecţii.

Pe de altă parte, unii oameni se pot naște cu anomalii ale tractului urinar, fapt ce nu permite urinei eliminarea în mod normal sau care duce la reținerea urinei în uretră, ceea ce crește riscul de infecție.

Existența unui blocaj de-a lungul tractului urinar - pietrele la rinichi sau prostata mărită pot duce la blocarea urinei în vezică, prin urmare crește riscul de infecții urinare.

O intervenție la nivelul aparatului urinar, dar și vârsta înaintată și igiena precară pot contribui la apariția unei ITU.

Totodată, aici mai trebuie reținut că infecțiile tractului urinar pot fi asimptomatice sau simptomatice, cu simptome care variază în funcție de localizare, de vârstă și de sex, precum durere sau arsură la urinat sau chiar leziuni ale organelor.

MediCOOL, sezon 1, episod 15. Despre validarea în social media, chirurgia umărului și „trasul curentului”, între mit și ... Sfaturi pentru o igienă intimă corectă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai Formula 1 în AntenaPLAY
Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu
Hello Chef sezonul 7, 16 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Dragomiroiu Sambata, 16.03.2024, 15:30
Ultimele știri
x