Antena Căutare

MediCOOL, sezonul 4, 27 mai 2023. Cum îți dai seama că suferi de anemie. Când ar trebui să mergi de urgență la medic

În cea mai recentă ediție MediCOOL, doctorul Mihail Pautov a explicat care sunt cele mai clare simptome ale anemiei, și când este indicat să mergem de urgență la medic pentru a preveni problemele de sănătate care pot apărea odată cu aceasta. La ce să fiți atenți.

colaj foto medicool Galerie
MediCOOL, sezonul 4, 27 mai 2023. Cum îți dai seama că suferi de anemie și când ar trebui să te prezinți la medic | Antena 1

În cadrul episodului 15 din MediCOOL, sezonul 4, din 27 mai 2023, doctorul Mihail Pautov a vorbit despre anemie, o afecțiune serioasă, dezvăluind care sunt cele mai clare simptome care ar trebui să ne trimită de urgență la medic.

Citește și: Medicool sezonul 4, 27 mai 2023. Anca Serea, momente cumplite de anemie: E important ca lumea să fie informată!

Cum îți dai seama că suferi de anemie

Gazda emisiunii a făcut o comparație simplă, pe înțelesul tuturor, pentru a vedea mai bine mecanismele prin care funcționează corpul uman.

„Vreau să vă arăt cum funcționează corpul nostru. Vasele acestea de sânge, artere și vene, sunt fix niște autostrăzi. Sunt infrastructura pe care autobuzele din corp merg ca să livreze tot felul de substanțe.

Citește și: Cele mai scumpe ingrediente din lume. Ce folosesc specialiștii în bucătărie

Cele mai numeroase dintre aceste „autobuze” se numesc eritrocite. 84% din celulele din celulele din corpul nostru sunt aceste eritrocite. În interiorul lor, se află alte elemente, care se cheamă hematii. Cam 270 de milioane. În interiorul hematiei, este molecula de fier, iar interior avem oxigen.

Deci acest oxigen trebuie să ajungă la noi în corp. Dar avem o criză de fier. Nu mai mâncăm fier sau îl pierdem. Și avem puțină hemoglobină. Atunci avem de-a face cu ceea ce se cheamă anemie microcitară”, a explicat medicul Mihail Pautov.

Mihail Pautov a arătat apoi, cu ajutorul unui experiement, și care sunt cele mai periculoase lucruri care se întâmplă în corp atunci când ne confruntăm cu această anemie. Împreună cu medicul cardiolog Ștefan Busnatu, cei doi doctori au demonstrat cum este afectată circulația sângelui atunci când apare anemia.

Citește și: Ce facem când ne cad dinții! Sfaturi de la stomatologul Traian Comănescu

Medicul Ștefan Busnatu a explicat că sângele trece și prin plămâni atunci când are o vâscozitate normală și se oxigenează. În situația în care avem o vâscozitate scăzută a sângelui însă, pentru că pierdem hemoglobina și celulele roșii, sângele nu mai circulă în mod normal și nu are timp să ia și să lase oxigenul. Acest lucru generează și alte probleme, chiar și cu inima.

„Pentru ca el (sângele n.r) să circule atât de repede și inima trebuie să bată mai repede. Și aici intervin problemele care sunt corelate cu partea cardiovasculară. Când nu avem suficient oxigen în organism, când nu avem suficiente celule roșii, inima trebuie să compenseze și să bată mai repede.

Accelerările de ritm generează aritmii mai ales în rândul femeilor. Dacă nu avem oxigen, apare și oboseala și incapacitatea de a face efort fizic, dar s-ar putea să simțim și durere toracică”, a explicat medicul.

Care sunt simptomele pe care le are un pacient anemic și când este necesară vizita la medic

Medicul cardiolog Ștefan Busnatu a explicat care sunt cele mai frecvente și importante simptome pe care le întâlnește în rândul pacienților care suferă de anemie.

„Cel mai important și cel mai frecvent simptom este cel relaționat cu palpitațiile, acceleratul ritmului cardiac. Apoi, oboseala, mai rapidă decât de obicei. Iar când lucrurile sunt mai avansate, durerea toracică. Acest lucru arată că la mușchiul inimii nu mai ajung nutrienți suficienți. Durerea tipică este în spatele sternului. Durerea poate de multe ori să iradieze - se duce în mandibulă, în umăr, pe braț sau chiar și în spate”, a punctat medicul cardiolog Ștefan Busnatu.

„Dacă aveți aceste simptome, neapărat analize de sânge și un consult medical”, a atenționat medicul MIhail Pautov.

Cât de importantă este hidratarea în rutina de îngrijire a tenului și ce ingrediente active sunt recomandate să folosim...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Citește și
Ultimele știri
x