Live acumFilm: Un sarut de milioane
Prime Time 20:00iUmor (r)

Cea mai neagră zi din istoria literaturii române! Mihai Eminescu a fost pus în cămașă de forță și dus la sanatoriu

Cătălin Oprișan, redactorul șef de la A1.ro, relatează ce s-a întâmplat în cea mai neagră zi din istoria literaturii române. În 1883, Mihai Eminescu a fost pus în cămașă de forță și dus la sanatoriu, după un scenariu regizat de Titu Maiorescu.

Duță și Cătălin Oprișan, pe urmele lui Eminescu.

28 iunie 1883. La ora cinci dimineața, Mihai Eminescu se afla în gazdă la Ioan Slavici care era plecat, acasă fiind numai soția acestuia, Ecaterina.

Ecaterina, pe baza unui scenariu bine pus la punct, inventează faptul că Eminescu s-ar fi dat la ea. Titu Maiorescu primește o depeșă prin care este înștiințat de faptul că marele Poet nu mai este în toate mințile. În jurul orei șapte dimineața Titu Maiorescu care se dădea prietenul lui Eminescu s-a dus la sanatoriul "Caritatea" să-i facă patul acolo unde urma să fie internat, deși el era perfect lucid.

Eminescu aflase între timp de planul lui Maiorescu și s-a dus pe strada Mercur nr. 4 să discute cu acesta. Maiorescu îl asigură că nu se întâmplă, de fapt, nimic prin spatele lui. Poetul a fost trimis de către acesta la Societatea "Carpații" unde i s-a spus că îl așteaptă un număr de oameni, însă îl așteptau polițiștii pregătiți să-l ridice.

Eminescu află acest lucru și face demersuri să se ducă la Ambasadorul Americii să-l ajute să-și susțină ideea că Țara noastră trebuie să se unească cu Ardealul și că există oameni din apropierea lui care vor să îl ducă la nebuni.

Ajuns la locul în care se afla Ambasadorul a făcut un scandal în mijlocul căruia a scos un pistol spunând "Vreau să împușc un Rege".

Eminescu s-a dus să facă "o baie caldă", ulterior, la Baia Mitraşevschi loc în care a fost prins. Acela a fost momentul în care au pus cea mai luminată minte din timpurile noastre în cămașă de forță .

El a fost internat la „sanatoriul” dr. Alexandru Şuțu la „Caritatea” (Caritas) punându-i-se falsul diagnostic de „alcoolism şi sifilis”. Deci, agresiunea împotriva sa a fost acoperită, oficial, cu un certificat medical.

Acolo i s-au făcut diverse tratamente cu mercur.

Unde ne putem întâlni zi de zi :)

Dacă doriţi să revedeţi momente dragi din Neatza cu Răzvan şi Dani, nu e panica :). Iată câteva linkuri care vă pot ajuta. Site-ul emisiunii este http://a1.ro/neatza-cu-razvan-si-dani şi este updatat zilnic cu ştiri. Pe Facebook avem pagina https://www.facebook.com/neatzacurazvansidani/, iar canalul nostru de YouTube este https://www.youtube.com/user/NeatzaAntena1.

➡️ 😎 Toate ediţiile matinalului Neatza cu Răzvan şi Dani  le găseşti integral pe AntenaPlay >>> https://s.a1.ro/4oYQSJo. Poţi urmări şi LIVE emisiunile Antena 1 de pe smartphone, tabletă sau computer. Intră acum!