Live acumObservator 06 Weekend
Prime Time 20:50Observator Special

Unul dintre cele mai iubite colinde ale românilor nu s-a născut în popor, ci într-o mașină! „A avut doi autori: Adrian Păunescu și Nica Zaharia”

„colindul gutuii” nu s-a născut în popor! Într-o mașină, în anii '80, doi artiști creau unul dintre cele mai frumoase cântece ale românilor.

Dacă ar fi să luăm oamenii la întrebări, mulți ar fi convinși că piesa „Colindul gutuii” este un colid popular. Adevărul este, însă, cu totul altul! A fost scris în anii '80, „când gutuia era o delicatesă”. La țară, spune Andrei Păunescu, era un cadou ce ținea loc de jucării.

„„Colindul gutuii” s-a scris în 1984, în mașină. Adrian Păunescu a scris versurile, Nica Zaharia a făcut, pe loc, o piesă. Așa a luat naștere un cântec care a devenit aproape popular. În Basarabia este considerat chiar cântec popular. Acest cântec are niște autori. Într-o mașină, ei doi l-au scris”, a dezvăluit Andrei Păunescu.

Pentru cine își aduce aminte, Moș Crăciun n-a fost dintotdeauna lângă bradul și sărbătorile românilor. „Era înlocuit cu un Gerilă ateu rusofon”, a punctat Răzvan Simion.

„Cine putea să ia această problemă în piept, s-o scrie și să ajungă până la Ceaușescu cu ea? Tot Adrian Păunescu! Se scria în 1979-1980, când tata a scris o poezie cu un refren ce a devenit memorabil și prin recitările lui, dar și printr-o variantă cântată la radio și la televizor. Era o ironie foarte directă: <<Anul își ninge ultima filă, fiii românilor colindă spun/ Și-l așteaptă pe Moș Gerilă să ni-l aducă pe Moș Crăciun> ”, a povestit Andrei Păunescu.

Andrei Păunescu pregătește noi concerte extraordinare „Cenaclul Flacăra- Adrian Păunescu”, în țară și în străinătate. Din 5 noiembrie, fiul regretatului Adrian Păunescu a readus muzica și spiritul Cenaclului Flacăra în zeci de orașe din toată țara.

Video