Inspirată din bucătăria grecească, după clasica rețetă ”Spanakopita”, această rețetă de plăcintă cu brânză și spanac, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani, este ca o adiere de primăvară. Are aspect, culoare și savoare și merită preparată pentru orice masă din zi.
Este perfectă atât caldă cât și rece, luată la pachet a doua zi.
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și pașii pentru a prepara și voi o așa bunătate de plăcintă aperitiv.
Ingrediente pentru rețetă de plăcintă cu brânză și spanac
Pe cât de scurtă este lista de ingrediente, pe atât de ușoară este rețeta și simplu de preparat.
Pentru o tavă clasică de cuptor:
- 1 pachet foi de plăcintă
- untură sau ulei de floarea soarelui
- 1 kg caș, puțin sărat
- 10 ouă
- 100 ml lapte
- 2 kg spanac
- 1 legătură de ceapă verde
- 1 legătură de mărar
- unt
Mod de preparare pentru rețetă de plăcintă cu brânză și spanac
Se lasă foile de plăcintă la decongelat, dacă se folosesc din cele clasice. Se poate opta pentru a prepara foile în casă - vedeți aici o rețetă.
Între timp, se pregătesc ingredientele pentru umplutură.
Spanacul bine spălat în două-trei ape se opărește pentru 2-3 minute în apă clocotită cu sare și puțin bicarbonat de sodiu. Bicarbonatul de sodiu are rolul de a intensifica culoarea spanacului și a o păstra apoi intactă, pe toată durata procesului termic. După ce spanacul este opărit, se scurge într-o sită și se lasă la răcit.
8 ouă se amestecă bine cu un praf de sare. Două ouă se amestecă cu laptele și se păstrează pentru la final.
Citește și: Rețetă de pachețele din foi de plăcintă cu omletă și spanac
Cașul ușor sărat se rupe în bucăți mai mari și se amestecă cu cele 8 ouă bătute.
Ceapa verde și mărarul verde, tocate mărunt, se trag ușor la tigaie în puțin unt topit. După răcire, amestecăm ceapa și mărarul în compoziția de ouă cu brânză.
Cum se asamblează plăcinta cu spanac și brânză.
După ce toate ingredientele sunt gata și foile de plăcintă decongelate, asamblăm și coacem delicioasa plăcintă.
Pornim cuptorul la 180 de grade.
Separăm foile de plăcintă în grupuri de câte 4. Le ungem între ele din loc în loc, cu puțin ulei de floarea soarelui, sau untură. Putem opta și pentru unt topit. Așezăm primul grup de foi în tavă și întindem jumătate din compoziția de ouă cu brânză. Din loc în loc așezăm grămăjoare de spanac. Peste acest strat de umplutură așezăm al doilea grup de foi unse între ele cu grăsime. Întindem peste ele restul de umplutură și o acoperim cu al treilea grup de foi.
Citește și: Rețetă de plăcintă cu brânză sărată și aluat fraged cu iaurt
Stângem ușor foile de aluat de la margini către interior ca o armonică. și le înțepăm din loc în loc cu o furculiță. Deasupra turnăm amestecul de ouă cu lapte.
Dăm tava cu plăcinta grecească la cuptor la 180 de grade pentru 40-50 de minute, sau până când se rumenește frumos deasupra. O lăsăm să se tempereze bine înainte de a o porționa și servi cu poftă.
Pentru a nu pierde detalii importante despre această rețetă de plăcintă cu brânză și spanac, preparată de Vlăduț la Neatza cu Răzvan și Dani, urmăriți materialul video de mai sus.