- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Pentru că încă este sezonul dovlecilor și al gutuilor, în ediția din 15 noiembrie 2021, de la Neatza cu Răzvan și Dani, Vlăduț, îndrăgitul bucătar al emisiunii, le-a reunit într-o extraordinară rețetă de toamnă, dar în același timp și de post. ”Am pe masă toate bunătățile toamnei. Pentru astăzi am pregătit o rețetă de post, pentru că a început postul. Este și foarte sănătoasă”, a spus bucătarul de la Neatza, care i-a răsfățat pe matinali cu câte o porție de dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte.
Citește și: Prăjitură de post cu dovleac și scorțișoară
Urmăriți mai jos lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas pentru a vă răsfăța și voi cu toate bunătățile toamnei reunite într-un preparat delicios.
Citește și: Beneficiile consumului de gutui. De ce recomandă nutriționiștii să le incluzi în dieta ta
Dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte - Ingrediente
- 1 dovleac mare
- 2 gutui
- 3 buc. sfeclă roșie
- 1 kg mere ionatane
- 2-3 cepe roșii
- 500 gr cartofi albi
- sare și piper
- semințe de dovleac
- ulei de floarea soarelui
- oțet de gutui
- turmeric
Citește și: Gem de gutui. Rețeta celui mai aromat gem de fructe
Dovleac copt cu cartofi pai și salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte - Mod de preparare
Dovleacul se taie în felii mari, și se așază în tava cuptorului. Printre feliile de dovleac se așază gutuile.
În altă tavă se așază 3/4 din cantitatea de mere, dar și sfecla roșie. Toate aceste ingrediente se pun la copt la temperatură mai mare. Pe parcurs, se verifică coacerea lor, deoarece timpul de preparara diferă de la un ingredient la altul. Primele se vor coace merele, urmate de gutui.
Între timp se curăță cartofii și se feliază în rondele subțiri. Rondelele de cartofi se taie în fâșii oblice, creâd astfel mult îndrăgiții cartofi pai. Cartofii pai se prăjesc în baie de ulei încins și se condimentează cu sare, piper, dar și puțin turmeric, pentru o culoare mai specială.
Merele necoapte se curăță și se taie în cuburi mici. Ceapa roșie, de asemeni, se curăță și se toacă mărunt. Se amestecă cu merele tocate într-un bol. Peste ele se adaugă sare, piper, puțin ulei și oțet de gutui.
Citește și: Gem de dovleac plăcintar cu merișoare
Cum se prepară salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte
Când avem merele coapte, gutuile coapte și sfecla coaptă, toate ingredientele pentru salsa, le scoatem din cuptor, le lăsăm să se răcească și le curățăm. Le tocăm mărunt și le punem în recipientul unui blender, apoi le transformăm într-un piure foarte aromat și frumos colorat.
Acest minunat piure de legume și fructe coapte se amestecă cu merele și ceapa tocate și amestecate cuulei și oțet de gutui.
Cartofii pai se servesc în cupe de dovleac copt, alături de salsa de sfeclă cu gutui și mere coapte.
Semințele de dovleac, coapte în prealabil se macină și se tranformă într-o pudră care se presară deasupra ingredientelor în timpul servirii.
Un preparat de post foarte aromat, plin de savoare și culoare, cu care ne putem răsfăța în zilele de post.
Pentru mai multe detalii și sfaturi de la Vlăduț, accesați materialul video de mai sus.
Salată cu fructe de mare à la Chef Nicolai Tand. Un preparat de weekend, perfect pentru răsfăț... Legume în aluat tempura, rețetă preparată de chef Nicolai Tand la Super Neatza, 16 noiembrie 2021...