Căutare Live

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume, topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I din București, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume a fost topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Statuia lui Carol I din București, considerată în primele zece sculpturi ecvestre din lume a fost topită de comuniști pentru a se ridica statuia lui Lenin!

În noaptea de 30 spre 31 decembrie 1947, imediat după ce Regele Mihai a semnat abdicarea forțată și România a devenit Republica Populară Română, comuniștii au dat jos de pe soclu statuia.

Sculptorul Dimitrie Demu, care a asistat la demolarea statuii primului rege al României, relatează cele văzute:

„O armată de muncitori trebăluia în jurul statuii ecvestre a lui Carol I, capodopera a celebrului sculptor iugoslav Ivan Mestrovici. Pieptul puternicului cal de bronz fusese închingat. Un lanț lung și gros îl lega de un tanc greu al armatei, care trăgea cu disperare să-l răstoarne. Zgâlțâiturile repetate biruiră în sfârțit statuia. Picioarele metalice se îndoiră și statuia se zdrobi de pavaj. După care, tancul o târî într-un zgomot de pietre smulse și un puternic scrâșnet de metal târât pe asfalt”.

După demolare, statuia mutilată a ajuns din Piața Palatului în curtea Pirotehniei armatei, devenită ulterior Garajele Grozăvești. Mai târziu, statuia a fost topită, iar din bronzul ei a fost turnată Statuia lui Lenin din București, realizată de sculptorul Boris Caragea, care a stat în parcul din fața Casei Scânteii din 21 septembrie 1960 până în 3 martie 1990, când clădirea fusese deja redenumită Casa Presei Libere.

Istoria monarhiei din România: 30.000 de oameni l-au aşteptat pe CAROL I în Bucureşti, în 1866. Nu aveam trenuri, s-au p... Scurtă lecție de istorie a monarhiei din România. Motivul pentru care a venit un principe străin în Țările Române...
Ultimele știri