Antena Căutare

Când este echinocțiul de toamnă anul acesta. Noaptea devine mai lungă în curând

Echinocțiul de toamnă va avea loc în curând! Iată ce presupune fenomenul astronomic!

Când este echinocțiul de toamnă anul acesta. Noaptea devine mai lungă în curând | Shutterstock.com

Fenomenul care marchează prima zi din noul anotimp în emisfera nordică și care mai este cunoscut sub denumirea de toamnă astronomică are loc în perioada imediat următoare.

La începutul ultimei decade a lunii septembrie, ziua se va micșora, iar noaptea va începe să fie mai lungă.

Citește și: Alimentele care se scumpesc începând cu toamna aceasta. Seceta are consecințe semnificative asupra buzunarelor românilor

Iată în ce zi va avea loc echinocțiul de toamnă anul acesta!

Articolul continuă după reclamă

Când este echinocțiul de toamnă în 2024

Termenul de echinocțiu sau echinox face referire la fenomenul astronomic care are loc de două ori pe an, în momentele în care ziua și noaptea sunt aproape egale în orice loc de pe Pământ.

Acest fenomen are loc toamna și primăvara atât în emisfera nordică a planetei, cât și în cea sudică și mai este cunoscut sub numele de „echinocțiul de primăvară” și „echinocțiul de toamnă”.

Cuvântul „Équinoxe” este derivat din „aequinoctium”, compus din „aequus" (care înseamnă egal) și „nox”, „noctis” (care înseamnă noapte).

Citește și: Dascălii vor putea fi notați de elevi din toamnă. Cum au reacționat cadrele didactice la această veste

Potrivit Digi24, Echinocțiul din luna septembrie va avea loc în momentul în care Soarele va traversa din nou Ecuatorul ceresc, iar anul acesta totul se va întâmpla pe data de 22 septembrie la ora 15:43 a țării noastre.

De data aceasta Soarele va trece din emisfera nordică în emisfera sudică, iar începând cu această zi nopțile vor fi mai lungi decât zilele până la data de 21 decembrie, atunci când va avea loc solstițiul de iarnă.

După aproximativ o lună de zile distanță de la acest fenomen astronomic va avea loc și schimbarea orei. Mai exact, în 2024 se va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 octombrie spre 27 octombrie, fiind ultima zi de duminică din lună.

Primăvara, evenimentul astronomic este fix invers. Mai exact, Soarele traversează Ecuatorul ceresc trecând din emisfera sudică în cea nordică în jurul zilei de 20 martie, iar durata zilei va fi în continuă creștere față de cea a nopții. Durata nopții va fi în scădere față de durata zilei până la data de 21 iunie atunci când va avea loc solstițiul de vară.

Citește și: De ce vor avea nevoie elevii neapărat din toamnă. Părinții trebuie să fie atenți la această cerință

În multe culturi, echinocțiul de toamnă este un motiv de sărbătoare.

Spre exemplu, în tradițiile păgâne, echinocțiul este cunoscut sub denumirea de „Mabon”, oamenii organizând un festival al recoltelor ca un moment de recunoștință pentru abundența pământului.

În Japonia, echinocțiul de toamnă este o sărbătoare națională ce poartă denumirea de „Higan”, iar oamenii vizitează mormintele strămoșilor, amintindu-și de cei dragi.

În alte tradiții, echinocțiul reprezintă începutul pregătirilor pentru venirea iernii, având loc ultimele recolte și conservarea alimentelor pentru lunile mai reci.

Când va avea loc echinocțiul de toamnă în următorii 4 ani

În 2025 fenomenul astronomic va avea loc la data de 22 septembrie la ora 21:19 a țării noastre.

În 2026 fenomenul astronomic va avea loc la data de 23 septembrie la ora 03:05 a țării noastre.

În 2027 fenomenul astronomic va avea loc la data de 23 septembrie la ora 09:02 a țării noastre.

În 2028 fenomenul astronomic va avea loc la data de 22 septembrie la ora 14:45 a țării noastre.

ANPC susține că 34 de tone de alimente congelate din magazine sunt neconforme. Peste 27 de tone de produse au fost deja ...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x