Deși este încă iarnă, cireșele și-au făcut apariție pe rafturile magazinelor fiind gata de savurat. Cu toate acestea, românii consideră că prețul pe care îl au acum cireșele este unul destul de mare, chiar dacă nu este sezonul lor.
Fie că sunt importate din Africa de Sud, Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud, cireșele se ridică la un preț la care românii se gândesc de mai multe ori înainte de a cumpăra.
Cât costă un kilogram de cireșe la finalul lunii ianuarie
La magazinele din București prețul pentru un singur kilogram de cireșe ajunge la suma de 250 de lei.
Suma nu este văzută cu ochi buni, iar românii trebuie să-și calculeze foarte bine banii dacă vor să își cumpere, fie pentru o gustare, fie pentru a face compot sau dulceață.
Pentru că prețul este unul exagerat, oamenii spun că vor aștepta să se coacă cireșele românești și că nu vor cumpăra ținând cont de această sumă colosală.
„Foarte mult, o să stea acolo ca la muzeu”, „Foarte mult, la salariul minim pe economie nu prea îţi permiţi. Când o să iasă şi ale noastre o să mâncăm şi noi. Până atunci, ne uităm” sunt doar câteva dintre afirmațiilor celor care au aflat de prețurile piperate.
„Un pumn de cireşe - 25 de lei. Atât costă sută de grame, iar un kilogram 250 de lei, asta înseamnă că pe o cireaşă am dat puţin peste 3 lei”, relatează Ingrid Tîrziu, reporter Observator.
Chiar și președintele Sindalmenta, Dragoș Frumosu a făcut o declarație în acest sens pentru observatornews.ro:
„Dacă situația rămâne neschimbată vizavi de măsurile luate de Guvern, mai mult ca sigur că prețurile produselor în piață vor crește în perioada în care vor apărea produsele românești. Pe lângă faptul că prețul de 250 de lei este foarte mare, cred că la mijloc este vorba și de o speculă pe care o întâlnim în piețe”
În luna mai a anului trecut cireșele românești se vindeau la prețul de 40 de lei într-un magazin din cartierul Militari, în timp ce cele importate ajungeau la minim 100 de lei per kilogram.
Prețul din prezent este bazat pe faptul că cireșele încă nu s-au copt în țara noastră, iar perioada grea din punct de vedere financiar face ca prețul lor să explodeze, fapt pentru care foarte mulți români nu și le pot permite.
În România, cireșele se coc în luna mai, iar până atunci pe rafturile din magazine și de la tarabe românii vor găsi doar cireșe importante din țări precum: Chile, Africa de Sud, Grecia, Turcia, Spania sau Africa de Sud.