Toamna nu vine doar cu temperaturi mai scăzute, băuturi delicioase și peisaje superbe, ci și cu anumite simptome care dau peste cap viața multor oameni. Este vorba de astenia de toamnă.
Ce este astenia de toamnă
Cuvântul provine din grecescu „astheneia” și înseamnă slăbiciune, lipsă de energie sau de putere. Este o oboseală fizică, dar și mintală.
Conform unei surse, unele persoane pot simți această slăbiciune într-o singură parte a corpului, precum brațele sau picioarele, dar și în întregul corp, ceea ce ar putea fi rezultatul unei infecții.
Aceștia pot simți că le este greu să se miște, neavând energie, sau pot acuza spasme ori crampe musculare.
Care ar putea fi cauza asteniei
Astenia este o stare de oboseală și de slăbiciune generală. De regulă, se pot identifica simptomele și se poate trata cauza. Este recomandat să fie cerut sfatul medicul, acesta fiind în măsură să observe și să pună un diagnostic corect.
Afecțiuile subiacente ar putea fi următoarele:
- gripa
- boala tiroidiană
- anemia
- boala celiacă
- sindromul de oboseală cronică
- fibromialgia
- depresia
- anxietatea
- lipsa somnuli
- apneea
- diabetul nedepistat sau neținut sub tratament corespunzător
- insuficiența cardiacă congesivă
- deficitul de vitamina B-12
- cancerul
- accidentul vascular cerebral
- infarct miocardic.
Care ar putea fi simptomele în urma cărora ar trebui programată o vizită la medic
- amețeala
- senzația de leșin
- confuzia
- dificultățile în vorbire
- modificări ale vederii
- irascibilitate sau modificări bruște de dispoziție
- nervozitate crescută
- lipsa poftei de mâncare
- durerile în piept
- dificultăți la respirație.
Alimentul potrivit pentru a combate astenia de toamnă: „Dacă n-ați mâncat niciodată, trebuie să încercați, e unică”
Pentru a combate astenia de toamnă este nevoie, în primul rând, de o bună sănătate mintală. Astfel că, este recomandat să găsești noi hobbyuri sau activități care îți porducă entuziasm. Totodată, este indicat să petreci timp în familie sau cu persoanele dragi. Menținerea relațiilor sociale este crucială pentru sănătatea mintală.
Cinele în familie sau cu prietenii pot fi un adevărat ”medicament” pentru sufletul tău. Un ingredient important ar putea face cu adevărat diferența. Este vorba de brânză.
Acest aliment, aparent banal, poate combate cu succes astenia de toamnă. Nutriționista Mihaela Bilic recomandă consumul de brânz în lunile ploioase, când soarele apune mult mai devreme.
Mai exact, aceasta vorbește despre beneficiil consumului de halloumi, numind acest tip de brânză „ingredientul campion”.
Citește și: Gestionarea oboselii după sărbători. Cum îți poți recăpăta energia
„Astenia de toamnă se combate cu brânză… topită sau prăjită. Ploaia și întunericul pot fi neutralizate cu ceva bun de mâncare. Iar brânza este ingredientul campion ca efect antidepresiv. Și nu brânza oricum, ci încălzită!
Vă fac cunoștință astăzi cu două tipuri de brânză… altfel. Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă.
Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust.
Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică!” este mesajul postast de nutriționistă pe rețelele de socializare.
„În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cat e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!” precizează aceasta.
Citește și: De ce e bine să lenevești pe canapea. Beneficiile pe care acest obicei le aduce sănătății
Nutriționista Mihaela Bilic susține consumul de fondue în această perioadă, fiind ”lipiciul” în relațiile sociale. O masă cu specific nu ridică doar moralul celor din casă, ci întărește și relațiile dintre oameni.
Poate fi un prânz sau o cină foarte rapidă, dar cu multe beneficii pentru toți cei din jurul mesei.
„Toate tipurile și resturile de brânză pe care le aveți prin frigider se pun la topit cu un pic de vin alb. Amestecul se face într-o cratiță groasă de fontă pe care o așezăm apoi în mijlocul mesei cu o sursă de căldură sub ea, cât să o țină caldă.
Există vase speciale de fondue în magazinele de electrocasnice, așa cum există amestecuri de brânza pentru fondue în toate supermarketurile”, explică nutriționista.
„În amestecul de brânză topită fiecare își înmoaie crutoane de pâine, bucățele de legume sau cartofi fierți. Adio risipa alimentară, adio gătit, adio lăcomie - nu poți mânca prea repede și prea mult, brânza este fierbinte și pentru fiecare îmbucătură trebuie așteptat.
Iar dacă moralul nu s-a ridicat, merită știut că există fondue cu ciocolată, în care se înmoaie bucățele de fructe proaspete. De la căpșuni la banane și ananas, orice fruct merge cu ciocolată topită. Cu asta sigur vă revine buna dispoziție!” mai spune ea.
Astfel că, astenia de toamnă se poate preveni fiind atent la propriile nevoi și ale celor din jur. Micile detalii pot face diferența!