Antena Căutare

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru consum de alcool și substanțe interzise!

Guvernul a luat decizia printr-o Ordonanță de Urgență! Iată ce se întâmplă cu cei care refuză testarea!

Colaj polițistă pe șosea, bicicliști și un om pe trotinetă
Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor putea fi testate pentru consum de alcool și substanțe interzise! | Shutterstock.com

Guvernul a decis din nou modificarea Codului Rutier 2024, printr-o Ordonanță de Urgență, prin care este prevăzut faptul că persoanele care circulă pe bicicletă sau pe trotinetă vor putea fi testate pentru consum de alcool sau substanțe interzise.

Deși această măsură poate părea mult prea exagerată pentru unii dintre participanții la trafic, autoritățile amintesc că aceasta nu este singura modalitate prin care vor să crească nivelul de siguranță pe șosele.

Citește și: De ce semnele de pe autostradă au culoarea verde. Explicația este extrem de simplă și se bazează pe rațiune

Iată ce modificare a apărut în Codul Rutier 2024!

Articolul continuă după reclamă

Persoanele care circulă pe bicicletă sau trotinetă electrică vor fi testate pentru consum de alcool și substanțe interzise!

În cadrul ședinței din 28 iunie 2024, Guvernul a adoptat Ordonanța de urgență pentru modificarea și completarea unor acte normative cu scopul de a crește siguranța rutieră.

Potrivit unui comunicat de presă MAI, Ordonanța a fost inițiată de Ministerul Afacerilor Interne, în urma căreia s-a decis introducerea unui nou punct în cadrul articolului 101 alineatul (1).

Așadar, noul punct prevăzut cuprinde:

„Conducătorii de biciclete și trotinete electrice au obligația să se supună testării pentru consumul de alcool și substanțe psihoactive. Refuzul constituie contravenție și este sancționat”

Citește și: O nouă lege dată spre promulgare! Țigările și alcoolul, cumpărate doar cu buletinul. Ce amendă riscă vânzătorii

Astfel, potrivit Antena 3 CNN, se introduc criterii noi cu privire la stabilirea obligației legale a polițiștilor rutieri de a solicita anumitor participanți la trafic efectuarea testării în vederea stabilirii consumului de substanțe interzise ori a concentrației de alcool în aerul expirat, după caz.

Iată care sunt situațiile luate în calcul:

  • „situația în care observă în vehicul recipiente ce pot conține băuturi alcoolice și care prezintă urme de consum sau substanțe susceptibile de a avea efecte psihoactive
  • săvârșirea în mod repetat, în ultimii 3 ani, a anumitor contravenții sau infracțiuni în legătură cu consumul de alcool, droguri sau substanțe psihoactive, după caz”

Totodată, este luată în calcul „stabilirea unor aspecte ce țin de testarea conducătorilor vehiculelor în vederea stabilirii consumului de substanțe psihoactive ori a concentrației de alcool în aerul expirat, respectiv a celui privind recoltarea mostrelor biologice.

Concret, se instituie posibilitatea ca determinarea prezenței în organismul unei persoane a substanțelor psihoactive să poată fi realizată și în cadrul laboratoarelor de specialitate din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române acreditate în acest sens sau în unitățile sanitare publice acreditate pentru astfel de determinări și autorizate în conformitate cu normele metodologice elaborate de Ministerul Sănătății” se mai arată în comunicatul de presă transmis de MAI.

Un alt aspect relevant în acest sens, este reprezentat de concentrație de alcool din sânge.

„În cazul în care concentrația alcoolică este de până la 0,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, inclusiv, persoana testată poate solicita polițistului rutier să-i efectueze o a doua testare după 15 minute, dar nu mai mult de 20 minute de la primul test. În această situație, prezintă valoare juridică rezultatul celei mai mici concentrații de alcool pur în aerul expirat” explică oficialii.

Citește și: Rovinieta poate fi cumpărată și de pe Ghișeul.ro. De când este valabilă noua măsură

Șase elevi români au fost premiați la Olimpiada Balcanică de Matematică pentru Juniori! O medalie de aur și 5 de argint... Medicii explică ce se întâmplă atunci când amânăm alarma dimineața. Cum ajunge informația la creier după mai multe soner...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Mireasa Sezonul 9, 3 iulie 2024. Maria și Ștefan, escapadă romantică la munte. Ce declarații și-au făcut cei doi îndrăgostiți
Mireasa Sezonul 9, 3 iulie 2024. Maria și Ștefan, escapadă romantică la munte. Ce declarații și-au făcut cei doi îndrăgostiți Miercuri, 03.07.2024, 16:45
Ai sport în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
x