- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
În ultimele zile, șase delfini au fost găsiți la mal fără viață și fără a prezenta semne de la plase sau de la elici navale.
Doi dintre ei au fost găsiți la sfârșitul săptămânii trecute, iar ceilalți patru la începutul acestei săptămâni.
Iată care ar putea fi motivul pentru care mamiferele și-au pierdut viața în larg!
Șase delfini fără viață au fost aduși de valuri la mal, în Mamaia Nord și la Constanța
Mamiferele care au îngrozit oamenii de pe litoral au trezit suspiciuni în rândul biologilor, care susțin faptul că există motive reale de îngrijorare în acest sens, mai ales că patru dintre delfini erau puiuți.
Potrivit biologilor, primii doi delfini care au fost găsiți la mal de trecători ar fi putut să își piardă viața din cauza poluării sau a unor boli de care sufereau, scrie Antena 3 CNN.
După ce localnicii au sunat la 112 pentru a anunța prezența unui mamifer decedat în zona Cazinoului din Constanța, specialiștii ar fi constatat faptul că este vorba despre un marsuin, o specie care se regăsește extrem de des în zonele portuare.
Celălat exemplar a fost găsit în zona Mamaia Nord, iar specialiștii au confirmat că este un exemplar afalin adult.
Cercetători au prelevat probe pentru laborator pentru a afla cu exactitate cauza deceselor și pentru a clarifica dacă există o reală problemă în larg sau dacă este vorba despre o moarte naturală, dar totuși care, pentru un moment, rămâne suspectă.
În privința celor 4 puiuți identificați la începutul acestei săptămâni, aceștia au fost găsiți în Mamaia, Năvodari și Constanța și-ar fi pierdut viața din cauza faptului că au fost despărțiți de mamele lor.
„Sunt dependenţi totuşi de mamele lor, într-o primă perioadă, chiar până la doi ani de zile. Înregistrăm anumite eşuări de indivizi tineri, lucru care s-a întâmplat şi în anii anteriori. La aceştia, cauza principală este despărţirea de mamă. Neputând să se hrănească singuri, orice individ care rămâne singur, ajunge inevitabil la mal” a transmis Marian Paiu, director Mare Nostrum pentru Observator News.
„Culoarea lor indică un grad avansat de putrefacţie, există posibilitatea să fie de foarte mult timp morţi. Se pot lovi de pietrele din ape, se pot lovi de ambarcaţiuni, există posibilitatea să fie aruncaţi de pe pescadoare sau în urma prinderii lor” susține biologul marin, George Hacotă.
„Încă de la începutul anului, am avut 20 de eşuări la Marea Neagră dintre care un exemplare de Focila şi un exemplar de delfius delfius.” spune Iulia Proca, voluntar Mare Nostrum.
„Fiind că a fost furtună pe mare, a rămas un val inerţial, un val de gulă care a măturat fundul apei şi a scos la suprafaţă exemplarele moarte de săptămâni. În special zona nordică, unde sunt cele mai multe eşurări, este caracterizată printr-un relief puţin adânc, ceea ce face ca această câmpie să îi aducă de-a dura la mal, în zona de sud se mai proptesc, este mai prietoasă” transmite și Adrian Bîlbă, doctor în științe.