Antena Căutare

Sindicaliştii de la metrou intră în grevă generală dacă negocierile cu Metrorex eşuează. Când ar putea începe nebunia

Angajații de la metrou amenință cu greva generală! Iată care este motivul și în ce condiții ar avea loc!

Galerie
Sindicaliştii de la metrou intră în grevă generală dacă negocierile cu Metrorex eşuează. | Hepta

Sindicatul de la Metrou a prelungit discuţiile cu conducerea Metrorex asupra contractului colectiv de muncă, iar dacă negocierile vor eșua există posibilitatea ca angajații de metrou să intre în grevă generală.

Citește și: Elevii pot beneficia de abonamente de metrou anual. Metrorex a anunțat schimbarea

Iată ce a declarat preşedintele Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM), Marian Artimon, cu privire la posibila escaladare a situației.

Sindicaliştii de la metrou intră în grevă generală dacă negocierile cu Metrorex eşuează

Articolul continuă după reclamă

În data de 28 octombrie 2024 urmează o nouă rundă de negocieri în privința contractului colectiv de muncă, iar în caz că aceasta eşuează se așteaptă în maximum trei săptămâni declanșarea unei greve generale.

„Ne-am certat, ei tot că nu, şi le-am mai dat o şansă până pe 31 octombrie să mai negociem. Dacă nu, ne apucăm de ce ştim mai bine, de bătaie, de ieşit în stradă, de luptă sindicală, pentru că nu se poate. Atunci când are o lege care spune să-ţi ia drepturile ţi le ia şi atunci când are o lege care îi obligă să dea drepturi uită să ţi le dea.

Noi nu ne certăm pe prostii, noi vrem banii care ni se cuvin, pe care sunt obligaţi de lege să ni-i dea: adică o indexare, nu e o creştere salarială, e o indexare cu rata inflaţiei şi cu salariul minim european cu care ne lăudăm atât de tare când ne ducem la OCDE la nivel european, şi când este să le dăm la cetăţeni, la salariaţi, uităm să-l dăm.

Avem o lege care spune că statutul personalului feroviar are un anumit nivel de salarizare în funcţie de salariul minim brut pe economie. Atâta timp cât ăla a crescut cu 1.050 de lei, trebuia să ne crească cu 1.050 de lei şi nouă. Prin faptul că le plafonează, înseamnă că noi rămânem femei de serviciu cu sistemul personalului feroviar calificat”, a transmis preşedintele Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM), Marian Artimon, potrivit Agerpres.

Citește și: Metrorex a lansat o platformă online pentru reîncărcarea cardurilor contactless. Cum funcționează

De asemenea, acesta a făcut public faptul că runda de negocieri cu Metrorex va avea loc la ora 11:00.

„Noi le-am propus o nouă rundă de negocieri mâine, la ora 11:00, la sediul Metrorex şi trebuie să ne confirme. Până pe 31 am dat o prelungire. Sperăm să ne înţelegem. Mai avem câteva chestii de pus la punct şi să înţeleagă că ei sunt obligaţi de lege să dea aceşti bani. Dacă nu-i dau, e abuz în serviciu. Nu cred că vor la puşcărie pentru că nu vor să respecte o lege” a mai susţinut Artimon.

În cazul în care negocierile vor eșua, sindicaliștii de la metrou ar putea intra în grevă fix în ziua în care Metrorex împlinește 45 de ani de la darea în exploatare a primului tronson al metroului bucureştean, respectiv 19 noiembrie 1979.

„Dacă nu ne înţelegem, ne apucăm de pichetări, mediere, consultare şi, dacă tot nu ne înţelegem, în maximum 3 săptămâni putem să ajungem şi la greva propriu-zisă. Pe 19 noiembrie Metrorexul face 45 de ani de activitate şi noi am mai sărbătorit zilele de la momentul în care am dat în exploatare metroul prin grevă. Noi sperăm totuşi, fiind o vârstă frumoasă, 45 de ani, să reuşim să facem ceva frumos pentru publicul călător.

Noi întotdeauna ne gândim la cetăţeni pentru că ei sunt stăpânii, ei sunt cei care merg cu trenul şi, prin faptul că dânşii circulă cu metroul, în mod normal statul ar trebui să plătească subvenţia pentru dumnealor. Dacă statul refuză să o plătească, nu putem decât să ne unim, să certăm statul că nu-şi respectă cuvântul” a mai declarat preşedintele Unităţii Sindicatul Liber Metrou (USLM).

Citește și: Care este procedura pentru obținerea adeverințelor de vechime în muncă. ITM București vine în sprijinul cetățenilor

Vacanța de Crăciun 2024: Când începe pentru elevi și câte zile libere primesc angajații de sărbători... Prețurile carburanților au explodat din nou! Cât costă la final de octombrie un litru de motorină și de benzină...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 octombrie 2024. Mihail Pautov a câștigat suma de 25 de mii de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 25 octombrie 2024. Mihail Pautov a câștigat suma de 25 de mii de lei Vineri, 25.10.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x