Antena Căutare

Strănutul sau tusea te pot da jos din tren! Ce schimbări majore aduce noul regulament CFR

Călătorii care prezintă simptome ale unei boli contagioase, cum ar fi răceala sau gripa, nu vor mai putea circula cu trenul, potrivit noului regulament CFR aflat în dezbatere publică. În cazul în care vor ignora această regulă, riscă să fie dați jos de către personal.

Galerie
Strănutul sau tusea te pot da jos din tren! Ce schimbări majore aduce noul regulament al CFR | Shutterstock/Hepta

Noul regulament publicat de Ministerul Transporturilor aduce mai multe schimbări în domeniul feroviar. Printre altele, călătorii cu boli contagioase nu ar mai avea voie să urce în tren. Și regulamentul vechi prevedea restricții în cazul lor, dar nimeni nu le cunoștea, astfel că nu erau puse în aplicare, potrivit unei surse.

Citește și: Ce amenzi riscă pasagerii care deschid ușile trenului în timpul mersului. CFR Călători a venit cu precizări

Călătorii cu boli contagioase nu vor mai putea circula cu trenul

Până în prezent, pasagerii care prezentau boli contagioase puteau să circule cu trenul doar dacă luau bilete pentru un întreg compartiment, însă acum nu mai este valabil. Nu se mai pot urca, iar dacă o fac, riscă să fie dați jos, indiferent de locație, deoarece reprezintă un risc pentru sănătatea celorlalți călători.

Articolul continuă după reclamă

„Din câte știu eu, în anii recenți, înseamnă cel puțin zece ani de zile nu a fost o astfel de situație, probabil că și în momentul în care a fost Covid-ul lumea a fost suficient de disciplinată și a înțeles ce restricții există, adică nu au fost presiuni puse pe personalul feroviar”, a transmis Ștefan Roșeanu, președinte Autoritatea pentru Reformă Feroviară, citat de sursa menționată mai sus.

Dacă cineva se îmbolnăvește pe parcursul călătoriei și necesită asistență de urgență, va fi transportat până la prima stație, unde i se vor acorda îngrijirile necesare.

Acestor persoane li se restituie diferența dintre tariful plătit și cel corespunzător distanței parcurse, conform articolului 21 din regulament, citat de bzi.ro.

Citește și: Cum a reacționat un britanic care a călătorit cu trenul în România, la clasa I. Tânărul a spus că a dat 9 lire pe bilet

Sorin Grindeanu: „E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători”

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a afirmat că reglementarea este implementată la nivel european. Ministrul Transporturilor consideră că fiecare cetățean ar trebui să țină cont de sănătatea sa și a celor din jur, iar cei care prezintă simptome majore de răceală să aleagă un alt mijloc de transport.

„E o reglementare europeană. Nu e un lucru inventat de CFR Călători sau de către minister. O chestiune în care tu nu respecți legea, știind că ai o boală de acest tip, te pune într-o anumită situație ulterior, dacă nu respecți legea. Eu cred că orice om conștient, nu vorbim de cei de rea-voință, trebuie să știe și o reglementare de bun-simț. Dacă ai o boală super contagioasă și intri într-un compartiment poți să o împrăștii la toată lumea”, a transmis Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii.

Rămâne de văzut dacă noile reglementări vor fi aplicate ori ignorate ca cele vechi. Proiectul se află deocamdată în dezbatere publică.

Pompierii români pleacă din nou în Grecia pentru a ajuta la stingerea incendiilor. Arafat recunoaște că „există incendii... Circulația pe Valea Oltului ar putea fi reluată începând cu 9 august. Ce a anunțat Ministrul Transporturilor, Sorin Grin...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x