Antena Căutare

Variola maimuței ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală. Ce spune OMS despre tulpina letală care se răspândește

Organizația Mondială a Sănătății va activa comisia tehnică de experți, iar în urma consultărilor va decide dacă este cazul să declare sau nu stare de alertă internațională din cauza virusului letal. Iată cum și-a făcut din nou apariția variola maimuței!

Galerie
Variola maimuței ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală. | Shutterstock.com

Republia Centrafricană a anunțat că se confruntă cu o nouă tulpină de variola maimuței, o tulpină mult mai agresivă față de cele care au fost până acum, iar Organizația Mondială a Sănătății ia în calcul să declare o nouă situație de urgență internațională în scop preventiv.

Tulpina letală există de o perioadă în Congo, însă medicii susțin că aceasta ar fi mult mai agresivă și că ar putea scăpa de sub control oricând.

Citește și: Numărul persoanelor infectate cu gripă și Covid-19 a crescut semnificativ. Medicii trag un semnal de alarmă în plin sezon estival

Iată ce transmit oficialii!

Articolul continuă după reclamă

Variola maimuței ar putea declanșa o nouă urgență sanitară globală

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a transmis faptul că are în vedere convocarea unui comitet de urgență privind reglementările sanitare internaționale, scrie adevărul.ro.

Medicii și epidemiologii au explicat pas cu pas care sunt riscurile apariției acestei boli, cât de aproape este pericolul, dar și cât de îngrijorați ar trebui să fim.

„Variola maimuței se transmite foarte specific. Se transmite prin atingere, prin contact fizic îndelungat și intens. Nu prin prin aer. Nu te îmbolnăvești dacă te întâlnești, de exemplu, cu persoană bolnavă și stai de vorbă cu ea. Virusul se transmite la nivel de piele: micoase, răni, leziuni. Și trebuie avut un contact îndelungat”, a declarat pentru sursa citată anterior Mihai Negrea, doctor epidemiolog și expert în politici de sănătate.

„Vorbim și despre un contact prelungit cu obiectele contaminate de un bolnav sau cu fluidele rezultate de la o persoană bolnavă. Deci nu se poate transmite așa prin un contact accidental de scurtă durată” a completat medicul epidemiolog Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, pentru aceeași sursă.

Specialiștii susțin că există posibilitatea ca și Europa să se confrunte cu astfel de cazuri, ținând cont de faptul că oamenii călătoresc fără restricții în această perioadă.

Citește și: Organizația Mondială a Sănătății, din nou în alertă! Au fost semnalate peste 7,6 milioane de cazuri de febră dengue în 90 de țări

Cum și-a făcut din nou apariția variola maimuței

Doctorul epidemiolog și expert în politici de sănătate, Mihai Negrea, a explicat că virusul a izbucnit în țările africane din motive de sărăcie, lipsă de igienă, conflicte armate și război.

„Virusul și-a făcut apariția și se înmulțește în zonele de conflict unde oamenii trăiesc în condiții precare. În Congo sunt deja 450 de decese. Dar vorbim despre oameni care trăiesc în campusuri de refugiați. E și războiul din Sudan, Congo este, de asemenea, în război civil. Populația trăiește în condiții improprii, claie peste grămadă, dorm la comun în spații sunt foarte strâmte. Vorbim de un număr foarte mare de oameni dislocați, care trăiesc la limita subzistenței, în tabere de refugiați, care se adăpostesc și dorm în corturi, dorm pe jos unii peste alții. Așa se transmite virusul” a exemplificat acesta.

Pentru că situația degenerează pe continentul african, OMS a precizat că va activa comisia tehnică de experți, iar în urma consultărilor va decide dacă este cazul să declare sau nu stare de alertă internațională.

Citește și: România se confruntă cu epidemie de rujeolă. Ministrul Sănătății susține că vaccinarea a scăzut considerabil

Vezi mai multe ştiri externe în secţiunea de pe observatornews.ro

STB trage un semnal de alarmă! Escrocii răspândesc un mesaj fals: „Card Activ pentru toate tipurile de transport la doar... Cât au putut să plătească 3 români pentru o masă la restaurant în Grecia. Ce reacție au avut când a venit nota de plată...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci
Hello Chef sezonul 7, 14 septembrie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Mariei Cârneci Sambata, 14.09.2024, 14:57
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x