Antena Căutare

Anunț pentru fumători. Se scumpesc țigările. Ce modificări anunță Uniunea Europeană

Prețul țigărilor va crește în țările din Europa de Est, deoarece UE vrea să impună prima taxă pentru vaping. Câți bani vor fi nevoiți să scoată din buzunar fumătorii.

colaj Galerie
Se scumpesc pachetele de țigări în Europa de Est. Ce modificări anunță oficialii de la Bruxelles | GettyImages

Uniunea Europeană vrea să impună prima taxă pentru vaping, adică pentru acele țigări electronice care conțin nicotină eliberată sub formă de vapori. Măsura este luată cu scopul de a se încerca o reorganizare a impozitării în industria tutunului, potrivit Antena 3.

Citește și: Program TV special de Ziua Antenei 1. Ce vezi la televizor pe 28, 29, 30 noiembrie și 1 decembrie 2022

Cu cât va crește prețul unui pachet de țigări. UE vrea să creeze o „generație fără tutun” până în 2040

Prin intermediul acestei măsuri, accizele țigărilor s-ar dubla în statele membre ale Uniunii Europene care au taxele reduse la țigări. Modificările aduse legislației au în vedere creșterea accizei minime a UE la țigări de la 1,80 EUR la 3,60 EUR per pachet de 20 de euro, ceea ce ar crește prețurile în țările din estul Europei, unde pachetele se pot vinde cu preţul de 3 euro.

Aceste schimbări vin în asentimentul Uniunii Europene care urmărește să creeze o „generație fără tutun” până în 2040. Ca parte a planului UE de combatere a cancerului, oficialii din domeniul sănătății doresc să scadă nivelul consumului de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25% până la 20% în 2025 și sub 5% până în 2040.

„Creșterile de prețuri induse de taxe sunt unul dintre cele mai eficiente instrumente pentru reducerea consumului de tutun, astfel încât creșterile semnificative ale ratelor minime de impozitare sunt esențiale pentru a obține reducerile dorite în ceea ce privește cancerul și alte boli.”, a declarat Rob Branston, lector senior în economia afacerilor și membru al Grupului de cercetare pentru controlul tutunului de la Universitatea din Bath, potrivit economedia.ro.

Citește și: Chefi la cuțite, lider de piață cu ediția în care s-au anunțat semifinaliștii. Concurenții vor găti alături de cei dragi

Cei care folosesc vape-ul sau alte produse noi de tutun vor scoate și ei mai mulți bani din buzunar

Se pare că și persoanele care folosesc vape-ul sau alte produse noi de tutun vor scoate mai mulți bani din portofel, deoarece se urmărește o „sancționare” a acestor alternative alese de tineri.

Astfel, în funcție de cât de puternice sunt vape-urile, accizele vor crește. Accizele noilor produse de tutun cu o putere mai mare vor fi mărite cu aproximativ 40%, în timp ce produsele cu o putere mai puțin puternică vor crește cu doar 20%.

Nici produsele din tutun încălzit aromatizat nu au scăpat de avalanșa interdicțiilor la nivelul Uniunii Europene. Săptămâna trecută, Comisia Europeană a salutat intrarea în vigoare a interdicției privind produsele din tutun încălzit aromatizate, care au devenit o alternativă pentru adulții care au continuat să fumeze.

Această decizie răspunde creşterii semnificative a vânzărilor de astfel de produse din tutun în întreaga UE și contribuie la același deziderat al Uniunii, acela de a crea o „generație fără tutun”, potrivit comunicatului de presă al Executivului european, citat de news.ro.

Citește și: La aniversarea a 29 de ani de la prima emisie live, Antena 1 invită telespectatorii sa spună din nou „Ajut eu!”

Vezi mai multe ştiri de ultimă oră pe observatornews.ro

Românii se așteaptă la noi scumpiri în următoarele luni. Care sunt estimările făcute de manageri conform datelor INS... Stațiunea care dă startul sezonului de schi. Pe 1 Decembrie, își deschide „porțile” pentru iubitorii sporturilor de iarn...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x