Antena Căutare

Alimentarea cu GPL, solutia salvatoare pentru multi soferi

Cum benzina se scumpeste continuu, pretul de peste 6 lei/litru fiind aproape prohibitiv, alimentarea cu GPL a devenit o solutie salvatoare pentru multi dintre soferii Romaniei. Zeci de mii de masini sunt echipate in fiecare an cu instalatii pentru gaz petrolier lichefiat, acest tip de combustibil fiind de doua ori mai ieftin decat benzina, iar cheltuielile cu transportul se injumatatesc.

Daca parcurgi mai mult de 30.000 km, practic ai amortizat costul instalatiei. Prin urmare, nu e de mirare ca numarul celor care aleg GPL-ul in locul benzinei a crescut cu 30 mii in 2010 si cu 40 de mii anul trecut. Iar anul acesta se estimeaza ca inca 50 de mii de masini vor merge cu ajutorul acestui tip de combustibil.

Este adevarat, pretul unei instalatii porneste de la 2.500 de lei si poate depasi 10 mii de lei, pentru modelele destinate motoarelor foarte mari si cu tehnologie de ultima ora. Dar chiar si asa, un simplu calcul arata ca, soferii care aleg instalatiile GPL economisesc cel putin 30 de lei la suta de kilometri.

GPL vs. Benzina

Benzina: 6,05 lei/litru Consum: 10 litri/ 100km Cost: 60,5 lei/100 km
Motorina: 6,15 lei/litru Consum: 7 litri/ 100km Cost: 43 lei/100 km
GPL: 3,05 lei/litru Consum: 11 litri/ 100km Cost: 33,5 lei/ 100 km

GPL-ul are insa si dezavantaje. Consumul masinii creste cu circa 10%, din cauza puterii calorice mai scazute a acestuia. In plus, sistemele moderne nu mai folosesc doar gaz, ci au nevoie si de benzina. Mai exact, utilizeaza benzina la pornire si, apoi, trec pe GPL. De asemenea, "butelia", rezervorul suplimentar, reduce spatiul din portbagaj.

In plus, pericolul de explozie este mai mare daca instalatia nu respecta toate normele.

Taxa auto, suspendata pentru cei care cumpara sau vand masini pe teritoriul Romaniei... Volkswagen Golf VII primeste trei motoare noi si "4x4"...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x