Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00Film: Asasin american

Toți șoferii sunt vizați! Ce se întâmplă, de ASTĂZI, cu carburanții

Începând de astăzi, benzina, motorina și restul carburanților își schimbă denumirea. Măsura este luată în urma Directivei europene 2014/94/UE, care spune că vânzătorii de carburanți și producătorii auto sunt obligați să modifice marcarea carburanților auto pentru toate categoriile: benzină, motorină, vehicule hibride sau GPL. 

Începând de astăzi, benzina, motorina și restul carburanților își schimbă denumirea. Măsura este luată în urma Directivei europene 2014/94/UE, care spune că vânzătorii de carburanți și producătorii auto sunt obligați să modifice marcarea carburanților auto pentru toate categoriile: benzină, motorină, vehicule hibride sau GPL.

Conform noului sistem de etichetare:

Benzina va fi reprezentată la pompă prin simbolul E, urmat de un cerc în care se află un număr.

  • simbolul E5 într-un cerc înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum cinci procente etanol.
  • simbolul E10 într-un cerc înseamnă că veți cumpăra benzină de 95 sau de 98 care are maximum zece procente etanol.

Motorina va fi reprezentată la pompa prin simbolul B urmat de un număr într-un pătrat.

Singurele pompe ce nu își vor schimba denumirea sunt cele GPL, ar vor avea cele trei litere într-un romb, acesta fiind simbolul geometric pentru toți carburanții alternativi.

Modificările au fost cerute pentru a ușura realizarea unui sistem integrat la nivelul întregii Uniuni Europene.

Eticheta va fi plasată pe vehicule noi produse și pe benzină, motorină, hidrogen (H2), pompe de umplere cu gaz natural comprimat (CNG), gaz natural lichefiat (GNL) și pompe de umplere cu gaz petrolier lichefiat (LPG) într-o manieră clară și vizibilă pentru consumatori, începând cu data de 12 octombrie 2018.