Live acumObservator 16
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Canicula îţi pune în pericol şi maşina! Cum să îţi protejezi autoturismul în zilele de foc

Meteorologii au emis COD ROŞU de caniculă, aşa că trebuie să ai mare grijă şi unde îţi laşi maşina. Alege locuri cu umbră şi ţine cont de sfaturile specialiştilor pentru a o proteja

Meteorologii au emis COD ROŞU de caniculă, aşa că trebuie să ai mare grijă şi unde îţi laşi maşina. Alege locuri cu umbră şi ţine cont de sfaturile specialiştilor pentru a o proteja

Un parasolar ar fi de mare ajutor. Razele soarelui afectează plasticul de pe bord, volan, dar şi tapiţeria de pe scaune. Folosind un parasolar se reduce temperatura din maşină şi se previne deteriorarea interiorului autovehicului.

Lichidul de parbriz pentru sezonul cald antiinsecte e esențial. Acesta nu numai că degresează bine geamurile și curăță urmele uscate ci, dacă este de caliatate, protejează și lamelele ștergătoarelor.

Atenţie la temperatura motorului! Asigură-te că nivelul de antigel este în limite normale. Contrar unor convingeri populare, antigelul nu are doar un punct scăzut de îngheţ, ci şi un punct de fierbere situat foarte sus pe scara termometrului.

Schimbă uleiul! Şi motorul are nevoie de îngrijiri speciale. Uleiul, de exemplu, trebuie înlocuit cu unul care are o vâscozitate mai mare, pentru a rezista căldurii excesive. Pentru înlocuirea uleiului de motor, trebuie să mergi cu maşina într-un service auto.

Nu uita de ceară auto! Soarele puternic decolorează, în timp, vopseaua şi poate duce chiar la fisuri şi crăpături. Pentru a proteja maşina de razele soarelui, aplică un strat de ceară o dată pe lună.

Folosirea neadecvată a sistemului de climatizare al maşinii pe timp de vară poate cauza grave probleme de sănătate!

Pe cât posibil, parchează mașina la umbră. Odată ce te-ai urcat în ea, deschide toate geamurile, pornește motorul și instalația de ventilare. Curentul creat ajută la aerisirea mașinii și la scăderea temperaturii. Abia după câteva minute poți porni aerul pe rece.

Însă rece nu înseamnă treaptă inferioară ci, recomandă specialiștii, o temperatură cu maximum 10 grade mai scăzută decât ce de afară. Dacă sistemul de climatizare este manual, trebuie să avem grijă să reglăm viteza ventilatorului astfel că după un timp, debitul de aer rece să fie mai mic, evitând îmbolnăvirea.

În final, pentru a evita șocul termic la coborârea din mașină, temperatura din autoturism nu trebuie să scadă sub 26 de grade Celsius în zilele caniculare.

Recomandari