- Hai la masă, România! Noul sezon Chefi la Cuțite de vede duminica de la ora 20:00 și de luni până miercuri de la 20:30 numai pe Antena 1 și în AntenaPLAY
- Marele Premiu de Formula 1™ din Las Vegas e online exclusiv în AntenaPLAY! Vezi cursele în perioada 22 - 24 noiembrie 2024!
Achiziția unei mașini second-hand reprezintă o opțiune tentantă pentru cei atrași de prețul redus al autovehiculelor. Procesul de cumpărare este simplu, iar piața abundă în autoturisme pregătite să își găsească un alt proprietar. Cu toate că variantele sunt extrem de diversificate, lucrurile nu sunt întotdeauna ce par a fi. Mașinile second-hand pot avea cosmetizări care ascund eventuale defecțiuni sau chiar un istoric incert în ceea ce privește operațiunile în service.
Numărul autovehiculelor la mâna a doua a atins un nivel record în România, astfel că mulți dintre vânzători prezintă în mod fals rulajul înscris pe bord sau starea componentelor ascunse vederii. Pentru a evita orice risc, noul proprietar trebuie să verifice atent starea tehnică a mașinii. Iată ce include o revizie auto
Verificarea plăcuțelor și a capacității de frânare
Starea sistemului de frânare este foarte importantă pentru orice automobil. În cazul unei mașini second-hand, cel mai des întâlnite probleme țin de o mentenanță proastă sau existența unor accidente pe care vânzătorul nu le menționează și care au afectat elementele de siguranță. Dacă mașina prezintă semne de uzură la sistemul de frânare, trebuie să știi că acest lucru înseamnă un risc enorm pentru șofer și pasageri. O revizie auto detaliată va arăta dacă trebuie înlocuite plăcuțele sau discurile, dacă există conducte ruginite ori dacă sunt crăpate furtunele.
Inspecția lichidului de frână
Verificarea lichidului de frână este o operațiune destul de simplă, însă nu trebuie trecută cu vederea. Acesta are un rol important în cadrul sistemului de frânare fiind folosit pentru a întări forța frânelor atunci când este apăsată pedala. Mai exact, trebuie să mențină compresibilitatea la un nivel scăzut. Lichidul face legătura între frecarea roților și apăsarea pedalei, de aceea trebuie asigurat în permanență un nivel optim.
Schimbarea uleiului de motor
Este necesară înlocuirea uleiului de motor la un autoturism second-hand, chiar dacă vânzătorul oferă asigurări că acesta a fost schimbat recent. Neglijarea acestui aspect poate avea efecte grave asupra motorului mașinii. Uleiul scade pe jojă din cauze diverse, cum ar fi un furtun fisurat, compartimentul motor sau chiar baia de ulei fisurată. Uzura acestuia este dată și de gazele din motor care sunt corozive și atacă anumite componente precum garniturile ori segmenții.
Înlocuirea filtrelor
Filtrele de ulei, de aer, de polen și de combustibil trebuie schimbate atunci când cumperi o mașină rulată. Acestea opresc impuritățile să afecteze buna funcționare a mașinii. De exemplu, un filtru de carburant vechi scade puterea mașinii și crește consumul, cel de polen poate produce îmbolnăvirea șoferului, în timp ce filtrul de aer ar putea să strice motorul autoturismului.
Examinarea bujiilor
Este necesară inspectarea bujiilor dacă motorul mașinii este pe benzină. În acest fel, autoturismul va rula fără fluctuații în turație și nu va crește consumul de carburant. În situația în care este vorba de o mașină diesel second-hand, trebuie evaluată starea bujiilor incandescente și schimbarea acestora dacă sunt deteriorate.
Verificarea lichidului de răcire
În cadrul unei revizii auto trebuie efectuată o cercetare amănunțită și a lichidului de răcire. Acesta are rol anticoroziv, de răcire și anti-îngheț. De aceea este esențial ca nivelul de antigel să fie completat până la un nivel optim și verificat punct de îngheț pentru a ști cum se va comporta automobilul în anotimpul rece.
Evaluarea sistemului de evacuare a gazelor
În urma procesului de ardere internă sunt evacuate din blocul motor gazele prin galeria de evacuare. Cu toate că sistemul nu este unul complicat, e destul de sensibil și pretențios deoarece se află într-o zonă vulnerabilă. Factorii de mediu precum apa, noroiul sau zăpada îl fac să ruginească, iar asta poate conduce la o evacuare slăbită sau chiar întreruptă.
Înlocuirea lichidului din caseta de direcție
La o revizie auto completă trebuie schimbat și lichidul care asigură lubrefierea în caseta de direcție. În acest fel, șoferul se va bucura de o senzație de fluență la rotirea volanului și nu va întâmpina rigiditate.
O revizie auto îți va arăta care este starea tehnică a mașinii și dacă aceasta a fost implicată în evenimente rutiere grave care au afectat structura sau elementele de siguranță. O defecțiune minoră nu înseamnă că autoturismul este bun, însă verificarea temeinică și descoperirea unor vicii ascunse poate reduce din valoarea unor cheltuieli mult mai mari ulterior.
Top 3 cele mai bune mașini nemțești second hand... Top cinci accesorii auto pe care orice șofer trebuie să le aibă...