Live acum
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Veşti bune pentru românii care vor să-şi cumpere o maşină nouă. Ce se va întâmpla cu Programul Rabla?

Programul Rabla începe în luna martie, iar anul acesta au fost alocaţi mai mulţi bani. Dealerii auto au deja liste de aşteptare cu zeci de clienţi, iar cele mai căutate sunt maşinile electrice unde reducerile ajung chiar şi la 10 mii de euro.

Pentru că anul trecut programul Rabla le-a adus vânzări mai mari cu peste 15%, dealerii auto şi-au pregătit din timp ofertele pentru un nou val de clienţi care aşteaptă voucherele de la stat.

„Avem un stoc de maşini electrice pregătit. Ştim foarte bine că şi anul trecut foarte mulţi clienţi au aşteptat cu nerăbdare programul Rabla Plus pentru achiziţionarea unei maşini electrice”, a spus Cristian Păsărică, dealer auto.

De altfel, cei mai mulţi dealeri mizează pe maşinile electrice şi spun că românii se îndreaptă tot mai mult spre autoturisme cu un cost mic de întreţinere şi care nu poluează.

De altfel, companiile auto spun deja că au zeci de clienţi pe listele de aşteptare pentru unele modele electrice. Cu tichetul rabla plus şi cu ajutorul d ela stat, această maşină se poate cumpăra cu 10 mii de euro, la jumătate faţă de preţul de catalog.

Ministrul Mediului a anunţat că pentru Rabla Plus numărul voucherelor va fi suplimentat cu 10% faţă de anul trecut.

„Ne dorim foarte mult şi încurajăm în acest sens mijloacele de transport nepoluante pentru că atât în Prahova cât şi în alte judeţe avem mari probleme cu calitatea aerului. Guvernul şi-a asumat că programul Rabla Clasic va demara în luna martie”, a declarat Greta Bogdan, ministrul Mediului.

De la înfiinţarea programului Rabla şi până în prezent, peste jumătate de milion de autoturisme vechi au fost scoase din uz, iar pentru anul acesta ministrul Mediului promite că prin programul Rabla vor fi acordate în jur de 60 de mii de vouchere, cu 10 mii mai multe faţă de anul trecut.

Valoarea unui voucher clasic rămâne la 6.500 de lei, acesta putând fi cumulat, în funcţie de motorizare, cu un ecobonus de 1.000 de lei sau de 1.700 lei pentru maşinile hibrid. Anul trecut, prin programul Rabla, 45% din maşinile livrate au fost Dacii.