Antena Căutare

Cinci trucuri de urmat ca să reduci semnificativ uzura mașinii

Alături de o locuință, fie la bloc sau la casă, o mașină reprezintă al doilea motiv costisitor pentru care românii aleg să-și facă un credit. Reprezintă o investiție destul de mare, dar în același timp și fragilă.

Alături de o locuință, fie la bloc sau la casă, o mașină reprezintă al doilea motiv costisitor pentru care românii aleg să-și facă un credit. Reprezintă o investiție destul de mare, dar în același timp și fragilă.

În timp ce o casă e o achiziție cu beneficii pe termen lung și foarte lung, o mașină are o durată de viață limitată. Îngrijită corespunzător, poate rezista și 10 sau chiar 15 ani fără să fii nevoit să investești sume mari în schimbarea pieselor și a consumabilelor. În cele mai multe cazuri însă, o mașină e o investiție care nu poate fi considerată profitabilă, dar asta nu înseamnă că nu este utilă. Tocmai din acest motiv, un șofer responsabil trebuie să aibă grijă atât când este la volan, în trafic, dar și în clipa în care lasă mașina în parcare. Unele greșeli pot accentua extrem de mult uzura automobilului, iar acesta poate deveni chiar un pericol în trafic din această cauză.

1. Uleiul mașinii

În cartea de întreținere a mașinii vei primi de fiecare dată instrucțiuni despre ce fel de ulei și când ar trebui schimbat acesta. Schimbarea uleiului este una dintre cele mai importante responsabilități pentru un șofer care dorește să se bucure de un automobil perfect funcțional din punct de vedere al motorului pe o perioadă mai lungă de timp. Caută un ulei performant care oferă protecție împotriva uzurii pistoanelor și cilindrilor, dar și performanță perfectă atunci când afară sunt temperaturi scăzute, și protecție împotriva depunerilor de nămol și reziduuri.

2. Protecție specială pentru iarnă

Iarna nu este un anotimp dificil doar pentru participanții la trafic și pietoni, ci și pentru automobile, care sunt extrem de expuse în fața înghețului și a zăpezilor consistente. Una dintre cele mai bune practici pentru a-ți putea proteja mașina, mai ales în perioadele în care preferi să o lași în parcare, e folosirea unei huse speciale, astfel caroseria nu va avea de suferit. De asemenea, nu uita să schimbi antigelul mașinii la un interval regulat, pentru o mai bună funcționare în sezonul rece.

3. Ai grijă de pneuri

Presiunea corectă și echilibrată a pneurilor te va ajuta, în primul rând, să optimizezi mult mai bine consumul de combustibil, iar în al doilea rând să protejezi anvelopele de uzura prematură. E foarte important să ai mereu două rânduri de cauciucuri la dispoziție, pentru fiecare sezon în parte și să le schimbi atunci când acestea nu se mai comportă ireproșabil în trafic, evitând astfel riscuri și incidente periculoase.

4. Importanța filtrului de aer

Un filtru de aer curat te va ajuta să nu te trezești cu particule de praf și mizerie la motor. Altfel, consumul mașinii tale va avea foarte mult de suferit, același lucru fiind aplicabil și în cazul performanțelor mașinii. Filtrul trebuie schimbat în mod regulat mai ales dacă folosești mai mult mașina în zonele urbane, unde poluarea este mare.

5. Utilizează frâna inteligent

În primul rând, folosește frâna de motor mai des, mai ales în coborâre, apoi evită să mai frânezi atunci când, inevitabil, intri cu mașina într-o groapă, pentru că mai multe componente importante ale mașinii vor avea de suferit. Într-o astfel de situație, frânează pe cât posibil înainte de a intra cu mașina într-o groapă, apoi eliberează repede frâna.

Nu doar telefonul e un pericol la volan! Femeia amendată pentru că își folosea ceasul în timp ce șofa!... Cum arată cea mai scumpă mașină din istorie și cine este norocosul proprietar!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x