Antena Căutare

CODUL RUTIER 2018: O nouă amendă pentru şoferi şi suspendarea înmatriculării. Care sunt modificările pe care trebuie să le știe șoferii

Suspendarea înmatriculării unui autovehicul este o sancţiune nou introdusă prin OG 14 din 2017, prin care este modificat Codul Rutier, informează publicația legestart.ro. Perioada în care cumpărătorul unei maşini trebuie să informeze autorităţile despre schimbarea proprietarului acelei maşini va fi mai lungă.

Suspendarea înmatriculării unui autovehicul este o sancţiune nou introdusă prin OG 14 din 2017, prin care este modificat Codul Rutier, informează publicația legestart.ro. Perioada în care cumpărătorul unei maşini trebuie să informeze autorităţile despre schimbarea proprietarului acelei maşini va fi mai lungă.

Sancţiunea pentru neîndeplinirea acestei obligaţii constă în suspendarea automată a înmatriculării autovehiculului şi amendarea şoferului cu până la 2.900 lei.

Prevedrile intră în vigoare din 20 mai 2018.

Dacă intervine suspendarea înmatriculării unei maşini, circulaţia pe drumurile publice cu respectiva maşină este interzisă.

Legea prevede că este interzisă circulaţia pe drumurile publice a vehiculelor:

– care nu corespund din punct de vedere tehnic;

– care nu sunt asigurate obligatoriu de răspundere civilă auto pentru pagube produse terţilor prin accidente de circulaţie;

– pentru care a intervenit suspendarea înmatriculării;

– înregistrate, al căror termen de valabilitate a inspecției tehnice periodice a expirat ori este anulată.

Potrivit noii reglementări, dacă noul proprietar al unei maşini nu anunţă autorităţile despre tranzacţie în termen de 90 de zile de la achiziţionare, înmatricularea acesteia va fi suspendată de drept. Acum, termenul pus la dispoziţia cumpărătorilor de maşini este de 30 de zile. Suspendarea înmatriculării durează până la data transcrierii transmiterii dreptului de proprietate.

Persoanele care circulă cu autovehicule a căror înmatriculare a fost suspendată riscă următoarele sancţiuni:

– între 9 şi 20 de puncte-amendă, respectiv o amendă de la 1.305 lei la 2.900 lei;

– reţinerea certificatului de înmatriculare al vehiculului, cu eliberarea unei dovezi înlocuitoare fără drept de circulaţie;

– retragerea plăcuţelor cu numărul de înmatriculare.

Guvernul a introdus noile prevederi în încercarea de a pune capăt situaţiilor în care noii proprietari de maşini nu notifică autorităţilor schimbarea proprietarului pentru a evita plata unor taxe.

Tocmai au făcut anunțul! Mașina ta se va schimba radical și nu mai ai nevoie de colegi de drum!... Românul care îi învață pe japonezi cum să facă mașini mai bune! Proiectul lui e desprins din filme SF!...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x