Antena Căutare

Cum să îţi pregăteşti din timp maşina pentru sezonul rece

Odată cu apropierea iernii, aşa cum faci unele schimbări în garderobă şi cum îţi pregăteşti locuinţa pentru temperaturile scăzute, trebuie să te ocupi și de propriul automobil, astfel încât vremea rea să nu te ia pe nepregătite. Zăpada și gheața pun mai mult stres asupra șoferului, dar vremea rece afectează și automobilul, fiind necesare câteva echipamente speciale.

Cum să îţi pregăteşti din timp maşina pentru sezonul rece Galerie
| Pexels

Asigură mașina

Vremea rea presupune un risc mai crescut de accidente pe șosele, cu care se poate confrunta până și cel mai experimentat șofer. Poate unul dintre cele mai importante lucruri în pregătirea pentru iarnă a mașinii este să verifici dacă asigurarea RCA este în regulă, dacă nu a expirat, sau dacă nu dorești să îți faci pur și simplu alta. Este un lucru care nu necesită foarte mult timp, mai ales că, în prezent, foarte multe companii fac asigurare RCA online, serviciile de acest tip fiind disponibile atât pe calculator, cât și pe telefonul mobil.

Adăpostește mașina

Cum să îţi pregăteşti din timp maşina pentru sezonul rece

Dacă dispui de un garaj sau de un loc acoperit unde ai putea să îți adăposteşti mașina, mai ales când ninge sau este înghețat afară, profită de acest lucru. Vei economisi timp atunci când vei putea porni mașina, fără să fii nevoit în prealabil să cureți zăpada sau gheața de pe parbriz. În plus, astfel vei proteja timp mai îndelungat vopseaua de pe mașină. O altă variantă este husa pentru automobile, care se găsește de obicei în magazinele specializate. Nu uita că și aceasta trebuie să fie spălată regulat, pentru a îndepărta sarea care se depune pe automobile.

Verifică bateria

Bateriile pentru mașină sunt afectate de frigul puternic, indiferent cât de bună este marca. Temperaturile scăzute pot reduce puterea bateriei și cu 50%, spun specialiştii. Poți opta pentru schimbarea bateriei sau poți să mergi la un mecanic auto pentru a o verifica înainte de venirea iernii. Ca măsură de rezervă, poți cumpăra și niște cabluri de încărcare.

Programează o revizie a mașinii

Aceasta este o metodă foarte simplă de a te asigura că, din punct de vedere tehnic, totul este în regulă. Dacă te pricepi să faci acest lucru singur, poți omite acest pas. Dacă nu, este mai bine să apelezi la un specialist. Mecanicul auto ar trebui să verifice toate echipamentele și sistemele mașinii, de la radiator la frâne, și să se asigure că fluidele folosite de mașină, precum antigelul, uleiul de motor, lichidul de frână sunt la niveluri optime. Specialiștii recomandă ca rezervorul să fie măcar pe jumătate plin tot timpul, pentru a preveni înghețarea sistemului de alimentare.

Schimbă cauciucurile cu unele de iarnă

Cauciucurile potrivite sunt un element-cheie atunci când șofezi în condiții de iarnă. Din acest motiv, dacă în restul anului folosești cauciucuri de vară, este momentul să le schimbi cu unele potrivite pentru vreme rea. Înainte de a le folosi pe cele de anul trecut, verifică dacă nu sunt uzate. În plus, dacă nu ai făcut-o deja, ar trebui să achiziționezi lanțuri antiderapante, mai ales dacă locuiești într-o zonă în care se depune de obicei foarte multă zăpadă.

Trusa de urgență

Poți să fii cea mai prevăzătoare persoană din lume, însă nu poți planifica absolut totul, iar situații periculoase pot apărea oricând. Din acest motiv ar trebui să te gândești la o trusă de urgență. Aceasta ar trebui să conțină apă îmbuteliată, alimente neperisabile, pături, o lopată, baterii, trusa de prim ajutor, lanterne și, pentru cei mai prevăzători, poate și o rachetă de semnalizare. Această trusă de urgență poate conține, evident, lucrurile de care crezi că ai nevoie în funcție de circumstanțe, cum ar fi, de exemplu, o călătorie cu mașina mai lungă, potrivit digitaltrends.com.

Saci cu nisip

Poți achiziționa doi săculeți cu nisip pe care să îi pui în portbagaj. Se vor dovedi folositori dacă rămâi blocat cu mașina pe gheață sau zăpadă. Nisipul este relativ ieftin și se găsește la orice magazin cu materiale de construcție.

Verifică ștergătoarele

Cum să îţi pregăteşti din timp maşina pentru sezonul rece

Acestea nu trebuie să fie rupte sau uzate, pentru că sunt indispensabile în condiții de precipitații. Ștergătoarele sunt ieftine, sunt ușor de instalat, iar dacă nu îți aduci aminte cel mai recent moment în care le-ai schimbat, poate acum este timpul să o faci. Ține cont și de modelul mașinii, pentru că unele au ștergător și pe geamul din spate.

Nu uita că întreținerea regulată a mașinii poate ajuta la reducerea consumului de combustibil, a nivelului de poluare și la detectarea din timp a unor probleme minore care ar putea da mari bătăi de cap dacă nu sunt rezolvate.

Sursa foto: Pexels.com

Chuck Norris, David Hasselhoff şi Aerosmith, protagonişti ai seriei de emisiuni auto „Garajul Legendelor”... Amendă de 725 de lei pentru toți șoferii români care nu știu despre acest lucru! Pot fi sancționați chiar dacă au cauciu...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x