Antena Căutare

Despre anvelope: 5 informații pe care trebuie să le cunoști despre anvelope

Calitatea și starea anvelopelor sunt esențiale dacă îți dorești ca mașina pe care o conduci să nu reprezinte un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Ca să te asiguri că anvelopele tale sunt în cea mai bună stare de rulare, este obligatoriu să cunoști câteva informații despre ele, care te vor ajuta să le evaluezi.

Calitatea și starea anvelopelor sunt esențiale dacă îți dorești ca mașina pe care o conduci să nu reprezinte un pericol pentru tine și ceilalți participanți la trafic. Ca să te asiguri că anvelopele tale sunt în cea mai bună stare de rulare, este obligatoriu să cunoști câteva informații despre ele, care te vor ajuta să le evaluezi.

Iată cinci lucruri pe care trebuie să le cunoști despre anvelope ca să stai departe de incidente și accidente.

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii

Anvelopele de iarnă sunt obligatorii, iar această regulă este trecută în Codul Rutier din România. Respectivul cod arată că orice șofer trebuie să aibă mașina echipată cu cauciucuri de iarnă, dacă urmează să conducă pe drumuri publice pe care este există zăpadă, gheață sau polei. Experții în domeniul auto sunt de părere că ar trebui să avem cauciucurile de iarnă montate pe mașinile noastre când temperaturile scad sub pragul de 7 grade Celsius.

Chiar dacă vremea este frumoasă și va mai dura până la instalarea frigului, cel mai bine ar fi să verifici, încă de pe acum, dacă anvelopele pentru iarnă pe care le ai deja sunt în stare bună. Dacă pneurile sunt uzate sau prezintă gâlme, cumpără-ți cauciucuri noi. Cu cât trece timpul și se aproprie iarnă, cu atât vor crește și prețurile și anvelopele pentru sezonul rece.

Analizează martorii de uzură

Ca să-ți dai seama cât de mult a fost rulată o anvelopă, trebuie să analizezi martorii de uzură. Martorii de uzură sunt niște indicatori aflați la baza canelulilor benzii de rulare. Un cauciuc de vară trebuie, ca să poată fi utilizat în condiții optime de rulare, să aibă martorii de uzură mai mari de 1,6 milimetri (mm). În schimb, martorii de uzură la cauciurilor de iarnă nu au voie să se fie mai mici de 4 mm.

Acordă atenție indicelului de viteză

Când vine vorba despre anvelope, un alt aspect pe care ar fi indicat să-l cunoști este cum să interpretezi indicele de viteză. Indicele de viteză este un indicator care îți semnalează viteza maximă de utilizare a unei anvelope, în condiții optime de rulare. Indicele de viteză este vizibil pe flancul pneului - sub forma unei litere sau a unui grup de două litere. De exemplu, „S” sau „ZR”. Fiecare literă sau grup de litere corespunde unei anumite viteze maxime. Indicele de viteză S înseamnă că anvelopele mașinii au fost produse pentru a fi utilizate optim la o viteză de maximum 180 de kilometri pe oră.

Contează și indicele de încărcare

Asemenea indicelui de viteză, și indicele de încărcare (sau de sarcină) este foarte important. El este vizibil tot pe flancul anvelopei, lângă indicele de viteză, și este simbolizat printr-un număr cu două sau trei cifre. Indicele de sarcină este esențial deoarece îți arată ce greutate maximă poate să suporte un cauciuc cu o presiune optimă de rulare.

Învață să citești anvelopele

Citirea corectă a pneurilor este ultimul lucru de știut despre anvelope. Pe flancurile anvelopelor mașinii tale vei găsi mai multe marcaje, în afara celor pentru indicele de încărcare și indicele de viteză. Este nevoie să înveți să le citești corect pe toate, dacă vrei să ai grijă de mașina ta și, implicit, de tine.

Sursa foto: https://pixabay.com/en/car-automobile-wire-wheel-tyre-888913/

Cod Rutier 2018. S-a decis! Ce vehicul poate fi condus fără permis pe drumurile publice... Atenție, șoferi! Aceasta este noua metodă prin care hoții îți pot sparge mașina! (VIDEO)...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x