Live acumAsia Express - Drumul Comorilor
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

Noua taxa auto, publicata in Monitorul Oficial. CALCULEAZA valoarea pentru masina ta!

Noul act normativ privind taxa de poluare auto va intra in vigoare la sfarsitul acestei saptamani, insa aplicarea efectiva a acestuia va deveni posibila abia dupa ce Guvernul va aproba normele de aplicare.


Noul act normativ prevede o reducere a taxei de poluare cu pana la 25%, dand posibilitatea ca, in cazul in care taxa de poluare platita de la 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea acestei legi, contribuabilii sa poata solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

In acest sens, persoanele care au platit pentru taxa de poluare sume mai mari decat cele rezultate din aplicarea acestei legi se pot prezenta la ghiseele organelor fiscale competente pentru a solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa, in conditiile legii.

Conform legii, care are la baza principiul "poluatorul plateste", taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

Pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitata de catre cumparator la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, dupa ce intra in vigoare actul normativ.

Modalitatea de calcul a taxei este unitara pentru toate situatiile in care aceasta se achita si se calculeaza pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisia de CO2 si norma de poluare, dar se va tine cont si de uzura autoturismului.

Sursa: Jurnalul National

Foto: Intactimages

Recomandari