Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Sacrificiul

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare, iar amenzile au crescut drastic! Cu ce sume vor fi sancționați șoferii care nu respectă noile prevederi

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare astăzi. Amenzile pentru șoferii ce nu respect noile prevederi sunt drastice. Cu cât vor fi sancționați cei care transmit live, filmează sau doar ţin telefonul în mână la volan.

Noul Cod Rutier a intrat în vigoare astăzi. Amenzile pentru șoferii ce nu respect noile prevederi sunt drastice. Cu cât vor fi sancționați cei care transmit live, filmează sau doar ţin telefonul în mână la volan.

Noile prevederi, adoptate de Guvernul României, pe 12 august, privind circulația pe drumurile publice, au intrat în vigoare sâmbătă, 12 octombrie 2019. Potrivit modificărilor, şoferii vor fi sancţionaţi dacă ţin în mână telefonul mobil sau dacă fac orice altceva cu dispozitivul atâta vreme cât sunt la volan. Iniţial, şoferii erau sancţionaţi doar dacă vorbeau la telefonul mobil fără dispozitive de tipul „mâini-libere”.

„Spre deosebire de cadrul legal anterior, care viza exclusiv folosirea telefonului mobil, prin noile reglementări a fost interzisă ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod atât a telefonului mobil, cât şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, de către conducător, în timpul conducerii vehiculului aflat în mişcare. Nerespectarea acestei norme de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai constituie contravenţie şi este sancţionată cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni, de la 6 la 8 puncte-amendă (în prezent de la 870 de lei la 1.160 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare de 4 puncte de penalizare”, informează IGPR.

Şoferii nu sunt amendaţi în cazul în care folosesc telefonul mobil atunci când maşina este oprită, deoarece sancţiunea este aplicată doar atunci când vehiculul este în mişcare.

O altă noutate este sancţionarea şoferilor care fac live sau care folosesc telefonul mobil pentru a filma în timpul mersului: „Ţinerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod, în timpul conducerii pe drumurile publice a unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai aflate în mişcare, a telefonului mobil sau a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni, de la 4 la 5 puncte-amendă (de la 580 de lei, la 725 de lei), şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 30 de zile”, mai arată sursa citată.