Antena Căutare

Nu ai mai pornit mașina de mult timp? Iată ce trebuie să verifici înainte de a pleca la drum!

Contrar miturilor, o mașină lăsată în parcare câteva săptămâni sau chiar luni nu va fi protejată și nici durata de viață a acesteia nu va crește. Din contră: motorul este fabricat pentru a funcționa, doar așa se menține în stare bună.

Nu ai mai pornit mașina de mult timp? Iată ce trebuie să verifici înainte de a pleca la drum!
Nu ai mai pornit mașina de mult timp? Iată ce trebuie să verifici înainte de pleca la drum! | unsplash.com

Bineînțeles, nu spunem că trebuie să alegi mașina pentru drumuri scurte (de exemplu să cumperi pâine de la cel mai apropiat magazin) însă trebuie măcar să o pornești la ceva timp și să mergi cu ea din când în când. Astfel, eviți ruginirea unor piese și menții mașina în stare foarte bună.

Cu toate acestea, există și situații în care nu ai altă soluție și mașina va sta în parcare sau în garaj o perioadă îndelungată: pleci din localitate sau din țară sau se întâmplă ceva total neprevăzut (o internare de lungă durată de exemplu). Dacă și tu te afli în una dintre aceste situații și nu există cineva de încredere care să verifice sau să folosească mașina, înainte de primul drum va trebui să verifici mașina temeinic. În unele cazuri, s-ar putea să fie nevoie să schimbi anumite componente. Îți recomandăm să comanzi online piesele auto de care vei avea nevoie, de la magazinul AutoEco. Acolo vei găsi piese auto VW originale, piese Audi, Dacia, Ford, BMW și multe altele. În continuare, îți vom prezenta principalele aspecte de care trebuie să ții cont astfel încât să te asiguri că mașina este în stare perfectă.

  1. Caroseria: în primul rand, va trebui să verifici din punct de vedere vizual caroseria și să cureți elementele foarte murdare (în cazul în care mașina nu a stat într-o parcare acoperită sau într-un garaj). Dacă ai posibilitatea de a spăla mașina fără a merge la o spălătorie (în cazul în care locuiești la curte) este perfect. După curățare și spălare, verifică mașina de eventuale urme de rugină.
  2. Pneurile: majoritatea mașinilor noi au sisteme de verificare automată a presiunii din pneuri, însă până să bagi cheia în contact și consulți computerul de bord, poți face analiza vizual starea acestora. Mașinile care staționează timp îndelungat vor avea pneurile mai dezumflate și în unele cazuri, în funcție de calitatea acestora și starea inițială, s-ar putea să prezinte deformări care pot afecta ținuta de drum.
  3. Discurile de frână: acestea pot fi afectate de rugină ca urmare a staționării îndelungate. În cazul în care observi foarte multă rugină, s-ar putea ca și saboții să fie blocați, ceea ce în mod clar va presupune demontarea roților și soluționarea problemei. În cazul în care problema nu pare foarte gravă, este suficient să parcurgi aproximativ 50 de kilometri cu viteze moderate și să nu frânezi brusc, pentru a ajuta plăcuțele de frână să se curețe.
  4. Bateria mașinii: dacă ai încercat să pornești mașina și nu ai reușit, mai mult ca sigur bateria a fost afectată, în special dacă staționarea s-a desfășurat pe timpul iernii. În acest caz, poți încerca să ,,resuscitezi” bateria temporar, însă cu prima ocazie achiziționează una nouă!
  5. Filtrele de aer și de ulei: acestea au proprietatea de a se curăța singure în timpul funcționării mașinii (până la un anumit grad de îmbâcsire), iar în timpul staționării îndelungate, s-ar putea să se deterioreze. Spre exemplu, pe filtrul de aer se pot depune particule de praf chiar și în staționare (mai ales dacă vorbim despre o mașină lăsată într-o parcare neacoperită) așa că va trebui schimbat pentru binele motorului tău.

Așadar, dacă mașina ta va staționa o perioadă îndelungată, fă-ți timp pentru o verificare sumară înainte de a o porni. Chiar dacă totul pare în regulă, este indicat să o duci la cel mai apropiat service pentru o inspecție amănunțită!

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x