Căutare Live

Oboseala la volan, testată pe autostradă! Ce se întâmplă în organismul unui șofer după ce conduce ore în șir, fără pauză

Sute de oameni mor anual sau sunt răniţi, din cauza şoferilor care-şi împing limitele oboselii la volan. Iar cea mai periculoasă perioadă este sezonul de vacanţă. Când familii întregi pleacă la drum încă din zori şi merg fără oprire ore în şir.

Sute de oameni mor anual sau sunt răniţi, din cauza şoferilor care-şi împing limitele oboselii la volan. Iar cea mai periculoasă perioadă este sezonul de vacanţă. Când familii întregi pleacă la drum încă din zori şi merg fără oprire ore în şir.

Ca să arate cât de riscant este un astfel de efort, un şofer profesionist îşi testează limitele pe Autostrada Soarelui. Vrea să conducă 48 de ore neîncetat, sub supravegherea medicilor şi monitorizat de senzori speciali.

Oleg vine din Republica Mondova, este şofer de TIR şi parcurge zilnic sute de kilometri. Nu o dată a simţit cum oboseala pune stăpânire pe el la volan. Tocmai pentru că riscul de accident e uriaş, legea îi obligă pe şoferii profesionişti să facă o pauză de 45 de minute, la fiecare trei ore de condus, şi să respecte cele 11 ore de odihnă.

În România, aproape 20 la sută dintre accidentele rutiere sunt cauzate de oboseala la volan. Însă puțin șoferi declară în fața agenților de circulație că s-au odihnit puțin în ultima vreme.

Nicio lege însă nu îngrădeşte limita de timp petrecut la volan de şoferii amatori. Chiar dacă medicii avertizează că, după primele patru ore de condus, organismul se resimte.

Pentru prima oară în România, câţiva cercetători şi un şofer profesionist măsoară gradul de oboseală la volan.

Preţ de aproape 48 de ore, Andrei Mitraşcă, însoţit de un copilot, îşi va testa limitele pe şosea. Vrea să parcurgă Autostrada Soarelui neîntrerupt, de peste 20 de ori, în timp ce senzorii medicali şi o pereche specială de ochelari îi vor înregistra gradul de oboseală.

Nu ignoraţi senzaţia de somn - trageţi pe dreapta, cât să vă reîncărcaţi bateriile. Dacă aţipiţi la volan, chiar şi câteva secunde, maşina va rula necontrolat peste o sută de metri. Cât pentru o tragedie.

E dezastru pentru proprietarii de mașini DIESEL. Ce se întâmplă în București!... Maşinile noi din UE vor trebui dotate obligatoriu cu dispozitive care limitează viteza începând cu 2022...
Parteneri
De ce mint oamenii. 4 motive explicate de psihologi
Se spune că minciuna are picioare scurte, iar acest lucru nu poate fi departe de adevăr. Există nenumărate motive pentru care multe persoane aleg să omită adevărul. Experții au încercat să afle de ce mint oamenii și să claseze principalele motive astfel încât să ne fie mai ușor să ne dăm seama de intențiile persoanei cu care purtăm o discuție.
Catine.ro
Ultimele știri