În funcție de complexitatea lor și de puterea pe care o pot genera, dispozitivele sunt folosite la nivel industrial sau la nivel casnic. Motoarele funcționează în faze, iar în funcție de numărul fazelor există motoare monofazate și trifazate. Află din acest articol care sunt particularitățile fiecărei categorii și ce aplicații poate avea un motor monofazat, dar și unul trifazat!
Motoare electrice monofazate - caracteristici, avantaje și aplicații
Motoarele monofazate sunt dispozitive electromecanice care funcționează într-o singură fază. Au dimensiuni reduse și puteri care nu depășesc 3kW. Ele sunt compatibile cu echipamentele care nu au nevoie de putere mare de funcționare. Sunt folosite îndeosebi la nivel casnic.
Pentru a putea funcționa, este necesară activarea lor cu un comutator prin care este declanșată mișcarea rotorului. În urma acestei mișcări, se creează câmpul magnetic necesar generării energiei mecanice.
Avantajele pe care le au motoarele electrice monofazate sunt prețul lor scăzut, mentenanța ușoară, versatilitatea și reparațiile simple de efectuat. Sunt folosite foarte des în aplicații precum uneltele și mașinăriile de tipul tocătoarelor de fructe și furaje sau morilor de cereale.
Ce proprietăți au motoarele electrice trifazate?
Motoarele trifazate au un mod de funcționare prin care generează un câmp magnetic rotativ care le permite să fie mult mai puternice decât cele monofazate. Ele sunt compuse din stator, rotor și scut. Au puteri de până la 400 kW, mult mai mari decât cele generate de motoarele monofazate.
Tocmai datorită acestor puteri pe care le pot genera, motoarele trifazate sunt folosite îndeosebi la nivel industrial și comercial. Ele sunt utilizate pentru a îmbunătăți modul de funcționare a unor mecanisme precum stivuitoarele, macaralele, lifturile sau ventilatoarele.
Există mai multe tipuri de motoare trifazate, în funcție de rotațiile pe minut pe care le pot genera, dar și de puterea oferită. Cele mai puternice motoare electrice trifazate sunt cele care oferă 3000 de rotații pe minut și puteri de până la 400 kW. Acestea sunt folosite în angrenaje care necesită o forță mecanică foarte ridicată.
Diferențele principale
Motoarele trifazate sunt expuse defectărilor într-o proporție mai mare decât cele monofazate. În plus, întreținerea lor este mai dificilă, iar operațiunile de mentenanță trebuie efectuate de către experți. Este foarte important ca mentenanța să fie efectuată cu scop preventiv, tocmai de aceea motoarele folosite la nivel industrial sunt verificate periodic, pentru a nu apuca să se defecteze.
În același timp, motoarele trifazate sunt mult mai puternice și au aplicații mai numeroase. Motoarele monofazate se utilizează aproape exclusiv la nivel casnic, în vreme ce versiunile trifazate fac față unor nevoi de energie ridicate, putând fi integrate în orice angrenaj puternic, folosit la nivel industrial.
Pe AllIndustrial.ro găsești variante de motoare electrice monofazate și trifazate, din care poți alege versiunile de care ai nevoie. Fiecare model oferă o putere specifică și are caracteristici definitorii. Calitatea este, însă, mereu la cel mai înalt nivel. Investește în piese bune și obține un randament maxim, fără complicații!
Autor: iAgency