Antena Căutare

RCA: Asiguratorii, obligati sa plateasca despagubiri soferilor daca tergiverseaza dosarele

Asiguratorii RCA risca penalitati de 0,2% pe zi din valoarea daunei, daca intarzie plata. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) Soferii a adus modificari legislatiei in domeniul politelor de Raspundere Civila Auto (RCA), astfel incat soferii sa poata solicita despagubiri companiilor de asigurari care nu indeplinesc obligatiile ce decurg din politele RCA sau o fac defectuos.

Totodata, potrivit noilor reglementari, despagubirea se plateste de catre asiguratorul RCA in maximum 10 zile de la data depunerii ultimului document necesar stabilirii raspunderii si cuantificarii daunei, solicitat in scris de catre asigurator, sau de la data la care asiguratorul a primit o hotarare judecatoreasca definitiva cu privire la suma de despagubire pe care este obligat sa o plateasca.

Si, in acelasi timp, plata despagubirii nu se poate efectua la mai mult de trei luni de la momentul avizarii producerii daunei, asiguratorul RCA fiind obligat la plata despagubirii daca, in termen de cel mult trei luni de la avizarea producerii daunei, nu a notificat pagubitului respingerea pretentiilor de despagubire, precum si motivele respingerii.

"Decizia Consiliului CSA de modificare a reglementarilor cu privire la RCA a fost motivata de volumul de sesizari si reclamatii legate de plata despagubirilor pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto. Aceste schimbari, corelate cu o monitorizare riguroasa a evolutiilor si tendintelor inregistrate pe segmentul RCA, vizeaza obtinerea unui nivel optim de protectie a asiguratilor si pagubitilor, prin imbunatatirea calitatii serviciilor oferite de asiguratori", a declarat presedintele CSA.

Totodata, pentru politele RCA emise incepand cu 1 ianuarie 2012, sistemul bonus-malus se va aplica si asiguratilor persoane juridice.

De asemenea, termenul in care asiguratorul are obligatia de a comunica asiguratului/pagubitului intentia de a desfasura investigatii a fost redus de la 10 zile la 5 zile lucratoare.

Limitele de despagubire, crescute

Incepand din 2012, pentru pagubele materiale produse intr-un accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire va fi de un milion de euro (de la 750.000 de euro in prezent).

Pentru vatamari corporale si decese, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial produse in unul si acelasi accident, indiferent de numarul persoanelor prejudiciate, limita de despagubire pentru aceste riscuri va fi de cinci milioane de euro (de la 3,5 milioane de euro in prezent), echivalent in lei la cursul de schimb al pietei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Nationala a Romaniei.

Modificarile prezentate vor intra in vigoare la data publicarii acestora in Monitorul Oficial.

Foto: Intactimages

Lamborghini Murcielago LP670-4 SV, modificat de PUR Wheels... Volkswagen Cross Coupe concept, prezentat oficial la Tokyo...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x