Live acumObservator de weekend
Prime Time 20:00Film: Maleficent

Șapte trucuri pentru a-ți scoate mașina din zăpadă rapid și cu un efort minim

Sfaturi pe care toti conducatorii auto trebuie sa le stie!

Orice conducător auto - fie el oricât de experimentat -, știe că iarna este anotimpul ce îi pune mașina (și abilitățile) la grea încercare. Să rămâi blocat cu mașina în zăpadă e un lucru pe cât de neplăcât, pe atât de periculos!

De altfel, au fost oameni care și-au găsit sfârșitul, din cauza faptului că au rămas înzăpeziți într-un loc nesigur. Chiar dacă, din fericire, nu se ajunge până într-acolo de fiecare dată, e bine să fii precaut. Și cel mai bun mod de a o face este... să știi!

Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să ieși din încurcătură dacă vei avea vreodată nevoie! Și evident, dacă nu dispui de lanțuri speciale de iarnă pe cauciucuri....

1. Nu tura nebuneste motorul, creează balans!

Mulți șoferi fără experiență au o singură “tactica” pentru a debloca mașina din zăpadă: accelerează nebunește. E o idee proastă, care rar funcționează.
În schimb, e mult mai bine să pui mașină în viteză întâi și să turezi treptat, mergi încet, apoi, dacă și terenul îți permite, să te oprești și, când mașină o ia înapoi, bagă în marșarier. Se va crea un balans care te poate scoate din acest blocaj.

5. Frânează, nu accelera!

Deja am stabilit că acceleratul nebunesc nu e o idee bună. Nimeni nu se gândește însă că ar putea face exact contrariul – să frâneze. Pare paradoxal, dar nu mai e, dacă analizezi puțin. Dacă vei acceleră, dar în același timp ții frână apăsată doar atât cât totuși să se miște, dar cu greutate, vei avea o aderență mult mai bună. Inutil să spunem, este exact ceea ce ai nevoie.

6. Întinde-ți covorul!

Dacă te gândești că nu ai absolut nimic pe care l-ai putea folosi pentru a te scoate din încurcătură, coboară puțin privirea. Cu siguranță ai covorașe de mașină. Ele nu doar că sunt opțiuni la îndemână, ci sunt și eficiente. Ce să faci cu ele? Să le pui în față roților, chiar băgate puțin sub ele. Astfel, roțile nu vor mai patina și vor putea străbate acel metru sau doi de care ai nevoie de obicei că să intri din nou pe un drum circulabil.

Recomandări pentru a-ți proteja mașina, pe timp de iarnă. Sfaturi utile pentru şoferi: Ce să NU FACI sub nicio formă

7. Nisipul te poate salva

Poate părea ridicol să păstrezi un săculeț cu nisip în portbagaj, dar s-ar putea să îți schimbi părerea când îl vei folosi pentru a-ți scoate mașină din zăpadă. Acest compus este excelent pentru a transformă zăpada în ceva prin care vei putea “naviga” mult mai ușor cu mașină.

3. Săpă!

Când ai zăpada sau gheață sub mașină, cel mai la îndemână e să o scoți de acolo. Desigur, cel mai bine e să ai cu ține o lopată scurtă, însă aproape orice e bun – poate o mistrie, poate un șpaclu sau orice te poate ajuta să dai zăpada la o parte. Ai grijă cum le folosești, nu vrei să “lustruiesti” zăpada până când stratul de jos se transformă în gheață!

4. Pune sare și așteaptă!

Un săculeț cu sare grujnoasa purtat în portbagaj va topi zăpada și gheță de la roțile tale, astfel încât vei putea să ieși mult mai ușor din blocaj.

5. Frânează, nu accelera!

Dacă ai înțeles că acceleratul nebunesc e o idee proastă, obișnuiește-te să faci chiar contrariul: să frânezi. Dacă vei accelera, dar în același timp ții frână apăsată doar atât cât totuși să se miște, dar cu greutate, vei avea o aderență mult mai bună.

COD RUTIER 2018. Anunţul care schimbă TOT! Poliţia NU mai are voie să îţi ia permisul dacă faci asta

6. Întinde-ți covorul!

Folosește-te de covorașele din mașină! Nu doar că sunt opțiuni la îndemână, ci sunt și eficiente. Ce să faci cu ele? Să le pui în față roților, chiar băgate puțin sub ele. Roțile nu vor mai patina și vor putea străbate acel metru sau doi de care ai nevoie de obicei că să intri din nou pe un drum circulabil.

7. Nisipul te poate scoate din zăpadă

Obișnuiește-te ca iarna să porți cu tine în mașină un săculeț cu nisip! Acest compus este excelent pentru a transformă zăpada în ceva prin care vei putea “naviga” mult mai ușor cu mașină.

Dacă ții cont de aceste sfaturi nu va fi o dramă dacă vreodată vei rămâne blocat în zăpadă. Totuși, cea mai bună prevenție, mai ales când afară coduri portocalii de vreme rea se dezlănțuie ca niște demoni scăpați din adâncuri, e să nu te aventurezi să te plimbi cu mașina! Paza bună trece primejdia rea!

Sursă foto: la unison.ro

sursă: vremeaido.ro

Recomandari