Șoferii fără RCA ar putea primi două amenzi, nu una, după ce ar putea fi pusă în aplicare o nouă metodă de a verifica existența unei asigurări obligatorii de răspundere civilă auto.
Conducătorii auto fără RCA ar putea fi prinși, Potrivit declarațiilor recente ale unor reprezentanți ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) și ai Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), cu ajutorul camerelor utilizate de CNAIR pentru a verifica existența unei roviniete valide pentru mașinile care utilizează rețeaua de drumuri din țara noastră.
- CITEȘTE ȘI: Se dau amenzi de până la aproape 3.000 de lei pentru toți șoferii care au așa ceva în mașină
Astfel, pentru depistarea șoferilor fără o poliță RCA valabilă ar putea fi folosite cele peste 70 de camere video amplasate pe mai multe drumuri din țară utilizate deja pentru verificarea validității rovinietelor.
„Este o idee pe care am preluat-o, nu îmi aparţine, nu am drepturi de autor. Am preluat-o şi este o idee interesantă pe care ar trebui să o discutăm cu CNAIR, pentru a încerca să vedem în ce măsură există posibilitatea şi tehnică şi de realizat tehnic, astfel încât, odată cu citirea numerelor maşinilor şi identificarea lipsei rovinietei, să se facă o matchuire cu bazele de date, astfel încât să se identifice şi maşinile neasigurate prin asigurarea obligatorie RCA", a declarat recent Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF, potrivit Agerpres.
De asemenea, directorul general CNAIR, Narcis Neaga, a declarat că, din punct de vedere tehnic, acest lucru este posibil, dar există o serie de „sensibilități” în zona supravegherii şi trebuie încheiat un protocol cu asigurătorii.
„Din punct de vedere tehnic, se poate. Aş vrea însă să înţelegeţi un context: în jurul camerei există trei actori importanţi. Este CNAIR-ul, care urmăreşte dacă s-a plătit sau nu s-a plătit tariful de rovinietă sau peajul la Feteşti, există Poliţia, care are baza de date, şi există conexiunea realizată prin STS", a spus șeful CNAIR.
Potrivit legislației în vigoare, proprietarii de autovehicule înmatriculate sau care urmează să fie înmatriculate în România, indiferent dacă sunt persoane fizice sau juridice, au obligația de a încheia o asigurare de răspundere civilă auto.
O astfel de asigurare acoperă daunele produse de către șoferul autovehiculului asigurat și din vina acestuia.
Șoferii fără RCA pot primi sancțiuni usturătoare, ce pot ajunge până la câteva mii de lei și reținerea certificatului de înmatriculare a autovehiculului.
Vești excelente pentru șoferi! Aceste taxe vor fi eliminate! ... Soluții ale promovării examenului de sală la drpciv cu brio...