Antena Căutare

Soferul cu trei ochi: Mobileye, gadget-ul care salveaza vieti

Sistemul revolutionar Mobileye, ce poate reduce numarul accidentelor rutiere cu pana la 60% prin alertarea soferului in secundele critice dinaintea coliziunii, este disponibil, incepand de astazi, si pe piata din Romania. Lansarea oficiala a gadget-ului a avut loc joi, 31 martie 2011, la WTC Bucuresti, in cadrul conferintei „Soselele Romaniei – victime, daune si traume in anul 2010”, organizata de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie (AVAC), cu sprijinul Mobileye Romania.

Statisticile internationale arata ca 93% din coliziuni se datoreaza factorului uman, din care 80% sunt cauzate de pierderea atentiei soferului pentru cateva secunde (3 secunde, conform studiului realizat deVirginia Transportation Research Council).

Iar „sistemul Mobileye are scopul de a reduce considerabil numarul acestor evenimente nedorite, deoarece avertizeaza soferul in niste situatii in care acesta poate reactiona prea tarziu", a precizat reprezentantul companiei, Peter Rothbart.

Acesta a explicat ca tehnologia Mobileye ofera soferului un timp suplimentar de reactie in situatii critice. „Concentrarea noastra la volan este zilnic afectata de o sumedenie de factori: telefoane care suna, SMS-uri si chiar probleme personale, ceea ce duce la micsorarea capacitatii de reactie", a spus Peter Rothbart.

Mobileye reactioneaza in cazul evenimentelor rutiere, precum apropierea periculoasa de autovehiculul din fata; aparitia, pe carosabil, a unui obstacol iminent; aparitia unui motociclist, biciclist sau a unei carute; aparitia unui pieton; schimbarea bezii de deplasare, fara semnalizare; depasirea accidentala a axului drumului.


2011/03/31//253590-mobileye_2.jpg

Sistemul Mobileye, dupa cum ii spune si numele, actioneaza ca un al treilea ochi in masina, prin perceperea evenimentelor rutiere din jur si avertizarea soferului in legatura cu acestea" a precizat Rothbart.

Eficienta aparatului este dovedita de statisticile din statele in care acesta exista deja pe piata de citiva ani: s-a constatat o scadere a numarului accidentelor, pentru totalul autovehiculelor echipate, cu pana la 60%.

Aceste avantaje au atras atentia propietarilor de flote auto, care, prin echiparea autovehiculelor cu sisteme Mobileye, au reusit sa diminueze considerabil atat numarul victimelor, cat si pagubele materiale produse in urma accidentelor.

In plus, avertizarile sistemului determina soferul sa isi regleze conduita in trafic, reducand numarul franarilor si accelerarilor bruste, acest lucru ducand la economii importante de carburant si consumabile.

Sistemul Mobileye poate fi instalat pe orice fel de autovehicul.

Statistica accidente

Conform AVAC, numarul deceselor din accidente rutiere a depasit, in 2010, cifra de 2.300 persoane, una dintre cele mai ridicate rate din Uniunea Europeana.

Acest numar este suficient de mare pentru a plasa decesele rutiere ca fiind prima cauza a mortii, in Romania, in cazul tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16 si 24 de ani. Astfel se ajunge la o medie de 6 decese pe zi, in 2010, din accidente rutiere", a declarat Marian Nedelescu, presedintele AVAC.

Acesta a aratat ca, per total, anul trecut au avut loc in Romania 9.213 accidente grave. 2.363 de oameni si-au pierdut viata si alti 8.477 au fost grav raniti, in aceste evenimente rutiere nedorite.

Potrivit presedintelui AVAC, principalele cauze ale accidentelor raman viteza excesiva, traversarile neregulamentare si neacordarea de prioritate pentru pietoni sau alte autovehicule.

Romania se situeaza, si in acest caz, in coada clasamentului european, in ciuda faptului ca tara noastra era obligata de Uniunea Europeana sa reduca cu 50% numarul accidentelor rutiere pana in anul 2009, lucru care nu s-a intamplat", a adaugat Marian Nedelescu.

Istoria Mobileye

Fondata in 1999 de catre prof. Amnon Shashua si d-nul Ziv Aviram, compania Mobileye N.V. este recunoscuta ca lider in cadrul Sistemelor Video de Asistenta la Volan (Driving Assistance Systems - DAS). Aceste sisteme au fost selectionate de o gama larga de companii multi-nationale in domeniul auto, in vederea integrarii pe vehiculele aflate in productie.

Prezenta in peste 40 de tari si investind peste 150 milioane de dolari in cercetare, compania Mobileye a fost nominalizata pentru cateva prestigioase premii, printre care premiul "Break Award" pentru produse eficiente pentru siguranta flotelor, in 2008, 2009 si 2010; de asemenea, premiul "Red Herring Top 100 Innovators", precum si premiul "Frost & Sullivan 2006 Entrepreneurial Company of the Year in the Automotive Industry".

Panamera Turbo S - ultima frontiera... VIDEO! Cum sa masori basii sistemului tau audio...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x