Veste bună pentru şoferi! Vei putea ajunge oriunde, cu ajutorul unui nou sistem de ghidare, care înlocuieşte GPS-ul cu Inteligenţa Artificială

 

Dacă şi tu te-ai săturat să te tot cerţi de unul singur cu vocea sistemului de ghidare al maşinii, Facebook are o veste bună pentru tine: compania vrea să realizeze un sistem de ghidare în care utilizatorul este îndrumat de o inteligenţă artificială, care va pune întrebări şoferului, şi, cel mai important, va răspunde la cele puse de el.

În loc să folosească GPS, date mobile sau o conexiune wireless pentru localizare, Facebook vrea să realizeze un sistem de ghidare în care utilizatorul este îndrumat de o inteligenţă artificială.

Divizia de cercetare specializată în tehnici de inteligenţă artificială a Facebook, împreună cu cercetătorii de la Universitatea din Montreal, au publicat o lucrare care prezintă un nou tip de reţea neuronală.

Această reţea neuronală, având acces la o hartă detaliată a zonei, va ghida vocal utilizatorul fără a avea nevoie de GPS sau o conexiune la internet pentru a triangula poziţia acestuia.

Ghidarea şi furnizarea indicaţiilor se va realiza prin limbaj natural. Utilizatorul va pune întrebări obişnuite, de genul „Pe unde o iau acum”, iar AI-ul îi va răspunde într-un mod similar.

Inteligenţa artificială la rândul ei va putea să-i pună întrebări utilizatorului în acelaşi limbaj natural, pentru a înţelege mai bine unde se află acesta. Spre exemplu, AI-ul îl poate întreba pe utilizator: „Vezi o clădire albastră pe dreapta?”.

În funcţie de răspunsurile pe care le primeşte de la utilizator, AI-ul va putea să-l localizeze fără ajutorul tehnologiilor folosite în mod tradiţional pentru navigare şi ghidare.

O astfel de abordare ar fi mult mai naturală şi mai practică pentru utilizatori. În loc să se uite pe ecran pentru a vedea străzile sau să caute pe telefon o adresă, toate operaţiunile ce ţin de navigare ar putea fi realizate prin dialog, fără ca şoferului sau pietonului să-i fie distrasă atenţia către un ecran.

Nu se cunoaşte în acest moment când o astfel de funcţionalitate ar putea deveni valabilă, fiind vorba deocamdată doar o lucrare teoretică.

Ţinând cont că învăţarea mecanică este una dintre cele mai avansate proceduri din sfera inteligenţei artificiale, acumularea de către AI a informaţiilor oferite de hărţi nu ar trebui să dureze foarte mult.

De asemenea, limbajul natural, aşa cum a demonstrat şi Google cu noua versiune a asistentului săi digital, nu mai este o problemă pentru dispozitivele mobile şi entităţile virtuale.

În altă ordine de idei, tehnologia necesară pentru punerea în practică a acestui proiect, numit Talk The Walk, există şi l-ar putea transforma în realitate în doar câţiva ani.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe