Antena Căutare

De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii

Cu prilejul primei săptămâni din luna iunie, românii se vor bucura de o nouă minivacanță, dar pe care nu toți angajații și-o pot lua. Află din rândurile de mai jos ce beneficii primesc cei care nu au liber de 1 iunie și Rusalii!

De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii Galerie
De ce beneficii au parte angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii. Ce spune Codul Muncii | Shutterstock

Luna iunie îi întâmpină pe români cu o nouă minivacanță. Este vorba despre 1 iunie, Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii, 4 și 5 iunie 2023.

Pentru elevi, profesori și bugetari, aceasta va fi mai lungă cu o zi, pentru că Guvernul a decis să facă punte între Ziua copilului și Rusalii și să lase liberă și ziua de 2 iunie 2023.

În schimb, pentru că 1 iunie 2023 pică într-o zi de joi, angajații de la privat vor beneficia atunci de liber, indiferent că sunt părinți ori nu, urmând ca vineri, 2 iunie 2023, să se întoarcă la serviciu, asta dacă nu și-au luat concediu.

Cu toate acestea, există anumite domenii care îi obligă pe angajați să lucreze și în aceste zile libere legale. Iată, în schimb, de ce alte beneficii vor avea parte!

Citește și: Cât te costa sa închirezi un șezlong în mini vacanța de Rusalii. La malul mării proprietarii se pregătesc să întâmpine turiștii

Ce beneficii au angajații români care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii

1 iunie 2023 marchează Ziua Internațională a Copilului, iar datele de 4, respectiv 5 iunie 2023 sunt zilele când creștinii ortodocși sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh, cunoscută și ca Cincizecimea sau Rusaliile, zile de sărbătoare legală în România în care nu se lucrează, potrivit Antena 3.

Totuși, există unele situații în care angajații români trebuie să meargă la serviciu în aceste zile libere, mai ales cei din mediul privat. Munca prestată în zilele de sărbătoare legală se compensează în condițiile art. 142 din Codul Muncii.

Astfel, salariaților români, care lucrează în minivacanța de 1 iunie și Rusalii, li se asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile, potrivit sursei citate mai sus.

În situația justificată în care nici aceste zile libere nu se acordă, atunci, angajații trebuie să beneficieze, pentru munca prestată în zilele de sărbătoare legală, de un spor la salariu de bază care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit Antena 3.

De ce alte minivacanțe se vor mai bucura angajații români în anul 2023

Pe lângă această minivacanță de la începutul lunii iunie, salariații români se vor bucura de încă cinci zile libere legale: 15 august, atunci când creștinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie, de Sfântul Andrei, 1 decembrie, de Ziua Națională a României, dar și pe 25 și 26 decembrie, adică de Crăciun.

Suplimentar, Guvernul a decis ca și ziua de 14 august să fie liberă în anul 2023, pentru a face punte între weekend și 15 august, potrivit euronews.ro.

Citește și: Cum va fi vremea în minivacanța de Rusalii 2023. Cu ce fenomene meteo se confruntă țara noastră

Noutățile lunii iunie în AntenaPLAY... Avertisment MAE pentru cei care merg în Bulgaria, Grecia sau Turcia, în minivacanța de Rusalii. Ce trebuie să știe român...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x