Arheologii peruani au anunțat că în situl Huanchaquito au scos la iveală rămășițele a 269 de copilași între cinci și 14 ani, uciși violent, cu 500 de ani în urmă, în cadrul unor ritualuri aduse pentru a îndepărta uraganul ”El Nino”. Alături de ei au fost sacrificate și 200 de lame. ”Vorbim despre cel mai mare mormânt de acest fel din lume”, au precizat specialiștii
În 2011, când arheologii au descoperit, în situl ”Huanchaquito - Las Llamas” scheletele a 137 de copilași uciși violent, cu vârste între cinci și 14 ani, și-au dat seama că au de-a face cu unul dintre cele mai triste locuri din lume, un uriaș mormânt colectiv. Nu aveau de unde să știe că grozăvia era mult mai mare: săpând până anul acesta au scos la iveală 269 de trupuri, într-un spațiu de aproximativ 700 de metri pătrați. ”Vorbim despre cel mai mare sacrificiu de copii și animale de pe teritoriul Americilor, dar, cu singuranță, și din întreaga lume”, a declarat profesorul Gabriel Prieto, de la Universitatea Națională din Trujillo, Peru.
La 1450, Ștefan cel Mare mai așteaptă puțin până să preia puterea în Moldova. Pe teritoriul Spaniei, Reconquista e pe ultima sută de metri, în Franța domnește Carol al VII-lea, ”Victoriosul”, iar în Anglia toată lumea ascultă de Eduard al IV-lea. Civillizația preincașă Chimu (1100-1470), cu capitala la Chan Chan, și-a atins apogeul. Vorbim despre un teritoriu întins de 800 de kilometri, pe coasta Oceanului Pacific, cu 500.000 de locuitori, oameni care se ocupă de agricultura intensivă. Uraganul ”El Nino” lovește, așa că trebuie să i se aducă ofrande. 269 de copilași sunt uciși printr-o formă violentă, cu un cuțit. Apoi, inima le este scoasă. Sunt înveliți într-o țesătură de bumbac, înmormântați câte trei, cu fața spre ocean. De asemenea, alături de ei sunt 200 de lame ori alpaca, animal rumegător cu lână moale, băgate în pământ cu fața la Munții Anzi. ”Până la aceste descoperiri, se credea că cel mai mare mormânt colectiv cu copilași era cel din Mexic, de la Templo Mayor, unde 42 de suflete nevinovate, între doi și șapte ani, fuseseră îngropate cu sute de ani în urmă, tot ca ofrande”, avea să declare Gabriel Prieto. ”Până la Huanchaquito nu mai văzusem ceva similar în zonă și nici nu știam de astfel de ritualuri de sacrificare. Descoperirile făcute în ultimii opt ani ne-au schimbat, complet, percepția. Toți au fost pregătiți pentru moarte, pentru că unii dintre ei erau pictați cu cinabru roșu pe față, în timp ce lamele se afla în imediata lor apropiere”, a încheiat Prieto.