Antena Căutare

Cum se modifică salariile anul acesta, cine va încasa mai mulți bani și care sunt efectele acestor măsuri. Cinci schimbări salariale în 2018 despre care trebuie să știi

Anul 2018 a venit cu mai multe schimbări salariale, unele determinate de creșterile salariilor din sistemul de stat, altele survenite în urma modificărilor apărute la plata contribuțiilor la CAS și CASS.

Anul 2018 a venit cu mai multe schimbări salariale, unele determinate de creșterile salariilor din sistemul de stat, altele survenite în urma modificărilor apărute la plata contribuțiilor la CAS și CASS.

Toți angajații români, indiferent că lucrează la stat sau la privat, au fost afectați de aceste modificări salariale, care le-au dat mari bătăi de cap contabililor și companiilor care au fost nevoite să găsească soluții pentru a acoperi cheltuielile. Iată care sunt cele mai importante schimbări salariale din 2018:

Trecerea contribuțiilor salariale de la angajator la angajat

Până la începutul anului 2018, angajatorul era responsabil de plata contribuțiilor la CAS (contribuții la pensie) și CASS (contribuțiile la sănătate), însă de la 1 ianuarie 2018 acestea au fost trecute în seama angajatului. Aceasta modificare nu înseamnă că fiecare angajat își va plăti lunar aceste contribuții. Tot angajatorul este cel care va face plata, însă aceasta va fi efectuată în numele angajatului și va fi reținută din salariul său brut. Dacă vrei să vezi cum ți s-a modificat salariul în urma acestei schimbări, poți testa acest calculator de salarii pe 2018, care îți arată cu exactitate care este salariul brut, cel net și cum se împart banii la contribuții.

Articolul continuă după reclamă

Salariul minim pe economie a fost majorat la 1.900 de lei

Salariul minim brut pe economie a crescut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.450 lei la 1.900 lei. Însă conform noii modalități de calcul a salariilor nete, diferența de 450 de lei la salariul brut se va traduce într-o creștere a salariului net de doar 97 de lei. Acest câștig mai redus apare din cauza transferului contribuțiilor, pe care le suportă acum angajatul.

Salariile medicilor, majorate cu până la 170%

Salariile angajaților din sistemul public de sănătate au fost majorate, de la 1 martie 2018, iar creșterile sunt cuprinse între 70% și 172%, după cum a afirmat Sorina Pintea, ministrul Sănătății. Este vorba despre creșterea salariilor de bază, brute, iar majorările se aplică atât infirmierelor, cât și medicilor rezidenți sau celor primari.

De exemplu, un medic rezident din anul I care încasa în luna decembrie 2017 un salariu brut de 1.985 lei va încasa de acum încolo cel puțin 5.700 de lei, brut. În cazul medicilor rezidenți din anul 5, aceștia ar urma să primească 7.900 de lei brut. Medicii primari vor câștiga 12.500 de lei, un salariu brut triplu față de cel primit în luna decembrie, în timp ce asistenții medicali vor primi 4.000 de lei brut, dublu față de salariul brut din 2017.

Creșteri salariale de până la 20% pentru profesori

Și cadrele universitare sau profesorii cu studii superioare vor încasa, tot de la 1 martie 2018, salarii brute cu până la 20% mai mari. Cele mai mari creșteri sunt înregistrate în cazul cadrelor didactice cu peste 40 de ani vechime, care vor primi cu 2.000 de lei mai mult la salariul brut, în timp ce profesorii debutanți vor încasa mai mult cu 1.200 de lei. Iar un asistent universitar cu 30 de ani vechime, care lua până acum 3.000 de lei brut, va primi, de la 1 martie, 4.600 de lei.

Impozitul pe venit a scăzut de la 16% la 10%

O altă modificare importantă legată de salarizare în 2018 vine din scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, pentru a compensa pierderile salariale la plata contribuțiilor. „Cota de impozit este de 10% și se aplică asupra venitului impozabil corespunzător fiecărei surse din fiecare categorie pentru determinarea impozitului”, se arată în Ordonanța de urgență a Guvernului, nr.79/2017, documentul în care este prevăzută această schimbare. Veniturile vizate de această modificare sunt cele obținute din activități independente, salarii, cedarea folosinței bunurilor, pensii, investiții, activități din sfera agricolă, premii sau alte surse.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright:Andrey_Popov

CURS valutar 23 martie. Vești excelente pentru LEU!... Nici nu ne-am obişnuit bine cu LEUL NOU şi trecem la EURO. Anunțul premierului Dăncilă...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 1 noiembrie 2024. Iamina și Camelia au ajuns aproape la final! Ce sumă au câștigat Luni, 04.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x