Antena Căutare

Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie. Ce nu este bine să faci în această zi

Pe 25 noiembrie, creștin-ortodocșii o prăznuiesc pe Sfânta Ecaterina. Iată ce tradiții și obiceiuri se respectă astăzi.

Galerie
Rostește o rugăciune puternică în această zi pentru protecție | Shutterstock

Sfânta Muceniță Ecaterina este prăznuită conform calendarului ortodox în data de 25 noiembrie. În ziua respectivă se respectă o serie de tradiții și obiceiuri.

Sfânta Ecaterina, 25 noiembrie. Cine a fost Sfânta Muceniță Ecaterina

În ziua de 25 noiembrie, de Sfânta Muceniță Ecaterina este cruce neagră în calendarul creștin-ortodox.

Potrivit unei surse, Mucenița era fiica Principelui Consta, din timpul împăratului Maximian, de la începutul secolului al IV-lea. Aceasta era erudită, știind greaca și latina. De asemenea, avea cunoștințe în astronomie și oratorie.

Articolul continuă după reclamă

Sfânta Muceniță Ecaterina a avut două viziuni importante. În prima, când încă nu era creștină, a văzut-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe. Această viziune a determinat-o să primească Taina Botezului.

Citește și: Biserica unică în lume, care se găsește în România. E jumătate ortodoxă, jumătate catolică și e veche de 200 de ani. Unde se află

În a doua viziune, Mucenița a văzut limpede chipul lui Hristos, care i-a dăruit un inel, spunându-i: „Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată și veșnică, deci să păzești tocmeala aceasta cu dinadinsul și să nu mai primești nicidecum alt mire pământesc.”

A doua zi, Mucenița Ecaterina a fost uluită să vadă că avea pe deget inelul respectiv. Atunci viața sa a luat cu totul altă turnură, devenind un stâlp al creștinismului, condamnând culturile păgâne. Tot ea a reușit să-i aducă la dreapta credință pe învățații vremii.

Deși toți înțelepții au fost arși pe rug, iar Sfintei Mucenițe Ecaterina i s-a tăiat capul, credința în Hristos i-a înălțat. Muceniței nu i-a curs niciun pic de sânge la tăierea capului, în schimb a curs lapte. Totodată, conform sursei menționate anterior, trupul i-a fost purtat de îngeri pe Muntele Sinai, acolo unde Moise văzuse rugul apris.

Pe Muntele Sinai a fost ridicată o mânăstire în numele Sfintei. Se mai spune că cei care ajung să se închine acolo ar primi în dar un inel, precum Sfânta Ecaterina a primit de la Hristos.

Citește și: Rugăciunea puternică pentru sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului. Se rostește pe 21 noiembrie pentru ajutor divin

Tradiții și obiceiuri în ziua de Sfânta Ecaterina pe 25 noiembrie 2024

Potrivt unei surse, sunt câteva tradiții și obiceiuri rămase în cultura populară care sunt respectate și astăzi.

Astfel că, fetele nemăritate care postesc în ziua de 25 noiembrie și-ar găsi sortitul. Totodată, cele căsătorite care întâmpină probleme în căsnicie pot ține post în ziua respectivă pentru rezolvarea acestora.

Unele tradiții sunt internaționale în ziua de 25 noiembrie. Așa este cea din Franța, când fetele necăsătorite care au împlinit 25 de ani își fac mici daruri între ele.

Pot primi în dar binete galbene sau verzi, care simbolizează credința și înțelepciunea. Cele care primesc bonetele le poartă pe tot parcursul zilei și participă la paradele din ziua respectivă.

Și în Marea Britanie se organizează parade în ziua de 25 noiembrie. La finalul acestora se asistă la un spectacol cu focuri de artificii.

În ziua de Sfânta Ecaterina, nu este bine să se lucreze. Credincioșii trebuie să cinstească această sărbătoare prin post, rugăciune și fapte bune.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Mina, ocrotitorul celor păgubiţi. Rostește aceste cuvinte pe 11 noiembrie

Rugăciune de Sfânta Muceniță Ecterina pe 25 noiembrie 2024

Credincioșii pot rosti o rugăciune pentru ca Sfânta Ecaterina să îi protejeze.

„O, Sfântă Mare Muceniţă Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor şi oglinda frumuseţii fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăţia minţii în chip minunat, tuturor izvorând razele înţelepciunii Soarelui dreptăţii, luminează şi întunericul sufletului meu şi cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngereşti.

Ca o lună te-ai înălţat în întunericul păgânătăţii şi ai atras în jurul tău noi stele ale mărturisirii Cuvântului, pe filosofi şi pe mulţi din palatul împărătesc, făcând bucurie îngerilor pentru pocăinţa acestora.

Vistieria cea săracă a inimilor noastre o umple cu talanţii rugăciunilor tale, ca să cumpărăm noi de la Hristos aur lămurit în foc, veşminte albe spre a acoperi goliciunea sufletului şi alifie pentru a unge ochii inimii cei înceţoşaţi de somnul păcatelor.

Citește și: Sf. Nectarie, protectorul celor bolnavi de cancer. Rugăciunea făcătoare de minuni pe care cei aflați la pat o rostesc astăzi

Pe Maica Domnului având-o mijlocitoare osârdnică înaintea Împăratului vieţii, te-ai învrednicit a intra în cămara Mântuitorului împreună cu fecioarele cele înţelepte şi acum te veseleşti împreună cu îngerii de moştenirea Tatălui Celui Ce cu dreapta Sa te-a împodobit cu strălucita cunună a darurilor Duhului.

Fii şi nouă caldă rugătoare către Maica Luminii, ca să umple candelele stinse ale sufletului nostru cu untdelemnul rugăciunii şi să ne arate şi pe noi făclii ale mărturisirii Cuvântului. Amin.”

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 22 noiembrie 2024. Mihai Găinușă și Oana Paraschiv luptă pentru visul lui Tudor de a ajunge un mare pianist Vineri, 22.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x