Un credit poate fi o responsabilitate enormă pentru oricine. Înseamnă, în primul rând, asumarea riscului că în următorii ani vei putea plăti la timp suma împrumutată, indiferent de circumstanțe. Fie că vrei să iei un credit pentru o casă, o mașină sau pentru alte probleme și proiecte, sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont de fiecare dată. Toate acestea ar putea face diferența între o decizie inspirată și una complet greșită.
6 capcane de care trebuie să te ferești înainte de a apela la un credit:
1. Documentarea este insuficientă
Când ești în fața unei decizii care ți-ar putea influența bugetul și viața pentru următorii 10 sau chiar 20 de ani, e bine să te asiguri că te-ai documentat suficient. Dacă încă nu știi lucruri elementare despre sistemul de creditare, atunci amână puțin decizia și acumulează astfel de informații din surse competente. Orice plus de informație va fi mereu în avantajul tău și te va face să înțelegi cât credit îți poți asuma și în ce condiții.
2. Nu ai un plan financiar bine structurat
Înainte să te duci la bancă și să începi discuțiile pentru un credit, ia-ți o perioadă de timp în care să-ți faci un plan financiar solid pe termen lung. În urma acestui plan, trebuie să îți fie foarte clar ce sumă poți acoperi fără să pună în pericol stabilitatea financiară a ta și a familiei tale.
3. Vrei un credit pentru cumpărăturile curente
Una dintre marile greșeli pe care le poți face cu un credit este să-l consumi pentru cumpărături de zi de cu zi. Mai bine planifică-ți banii din timp și încearcă să-ți programezi cheltuielile la momentul oportun. Pentru dorințe mai costisitoare, indicat ar fi să te gândești la un buget de economii.
4. Evită să cumperi consumabile pe credit
Îți iei credit pentru, să zicem, un telefon scump? Ar putea fi o decizie pe care o vei regreta îndelung. Și asta pentru că până vei reuși să acoperi creditul, pe piață vor apărea deja alte modele mai bune și mai potrivite nevoilor tale. Mai bine strângi bani sau faci un compromis pentru ceva accesibil ție, fără să te dai, din punct de vedere financiar, peste cap.
5. Nu ai un loc de muncă sigur
Nu ești sigur că în următoarele 6 luni vei mai fi în același loc de muncă și vei încasa cel puțin la fel? Atunci nu te grăbi să îți faci un credit, pentru că s-ar putea să te trezești că nu ai nicio șansă să-l acoperi. Stabilitatea este cel mai important factor atunci când e vorba despre viața ta. Privește-te așa cum te-ar privi și o bancă. Pentru că nici măcar o instituție bancară nu vrea să își asume riscul de a-i da bani cuiva care s-ar putea să nu aibă de unde să-i plătească înapoi.
6. Te folosești de un credit ca să achiți alte datorii
Niciodată nu îți plăti datoriile asumându-ți alte datorii, poate mai mari. Este un cerc vicios din care nu vei scăpa foarte ușor.
Scopul unui credit este de a veni în ajutorul tău și al familiei tale. Dar responsabilitatea pentru o asemenea decizie îți aparține în totalitate și trebuie calculată cu mare atenție.
Sursă foto: Shutterstock / Copyright: By goodluz
MARE ATENȚIE, șoferi! Tariful rovinietei pentru dube şi maşinile de mare tonaj se va majora!... Economia României acum 100 de ani: salarii și prețul alimentelor...