Antena Căutare

81 de milioane de tineri someri in lume, in 2009

A existat o generatie de sacrificiu in 1914-1918. Astazi, criza mondiala risca sa creeze o „generatie pierduta", aver­ti­zeaza Biroul international al muncii.

Potrivit organizatiei, somajul printre persoanele cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani a atins, in 2009, nivelul-record de 81 de milioane de persoane in intreaga lume, adica 13%.

In 2010, acest procent va urma la 13,1%, scriu autorii unui raport privind situatia tinerilor. „Acesti adolescenti sunt motorul dezvol­tarii economice", estimeaza directorul general al insitutiei, Juan Samovia. „A renunta la acest potential reprezinta o mare greseala, care poate compromite stabilitatea societatii", a explicat el, adaugand ca somajul de masa poate spulbera sperantele acestei generatii de a obtine un loc de munca, de a-si face un viitor. Inactivitatea tinerilor are, de asemenea, un cost considerabil, cel al oportunitatilor pierdute. „Societatile pierd investitiile in educatie", semna­leaza autorii documentului. Mai mult, „statele reduc din fondurile destinate securitatii sociale, pentru a spori chel­tuielile pentru ajutorul de somaj".

Discrepante majore

Privind lucrurile in detaliu, nivelul cel mai ridicat de somaj se constata printre tinerele femei (13,2%), com­pa­rativ cu reprezentantii sexului mas­culin (12,9%). Exceptie de la aceasta regula fac tarile Uniunii Europene, unde somajul a crescut printre tinerii barbati cu 6,8% si numai cu 3,9% pentru categoria fe­minina.

In SUA, rata somajului la nivelul tinerei generatii a atins 18%, fata de 17,7% in „economiile dezvoltate din Uniunea Europeana". „Revenirea la normal va fi mai lenta pentru tineri decat pentru adulti", afirma raportul. In timp ce somajul printre adulti a atins nivelul maxim in 2009, cu 4,9%, cel pentru tineri nu va scadea decat incepand cu 2011. „Si nu in toate regiunile.

In Orientul Mijlociu si in Africa de Nord somajul va continua sa sporeasca in 2011", sustin semnatarii documentului. In loc de concluzie, organizatia recomanda guver­nelor sa mentina programele de inte­grare in munca, in pofida eforturilor necesare pentru redresarea finantelor publice.

Foto: Intact Images
Citeste si Financiarul.com

Autostrada Soarelui, profit de 4 milioane de euro din taxe... Angajatul unei banci din Capitala, cercetat pentru ca a sustras bani din conturile clienţilor...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x