Antena Căutare

Acestea sunt polurile economice ale României. Cele mai bogate județe din România. Au cele mai multe locuri de muncă și cele mai mari salarii

În țara noastră există câteva poluri economice, locuri în care se găsesc locuri de muncă din plin și puterea de cumpărare a oamenilor este mai ridicată. În topul celor mai bogate zone din România s-a ținut cont atât de PIB-ul pe cap de locuitor, cât și de salariile locuitorilor. Iată care sunt cele mai dezvoltate județe de la noi din țară:

În țara noastră există câteva poluri economice, locuri în care se găsesc locuri de muncă din plin și puterea de cumpărare a oamenilor este mai ridicată. În topul celor mai bogate zone din România s-a ținut cont atât de PIB-ul pe cap de locuitor, cât și de salariile locuitorilor. Iată care sunt cele mai dezvoltate județe de la noi din țară:

Argeș, un județ în plină ascensiune

Una dintre surprizele topului este județul Argeș. Aici își are sediul cea mai mare companie din România – Dacia, și de aici pleacă cele mai multe exporturi spre Vestul Europei. Dacia nu este însă singura firmă care contribuie la creșterea economică în acest județ.

Recent, compania de distribuție de materiale de construcții Arabesque a investit la Pitești zece milioane de euro în cel mai mare magazin orientat către clienții persoane fizice. Această investiție se traduce și în peste 100 de locuri de muncă noi pentru oamenii din zonă. Salariul mediu al argeșenilor este de 2.050 de lei, al cincilea cel mai mare din România, în vreme ce PIB-ul pe cap de locuitor este de 7.265 de euro.

Brașov, magnet pentru companiile de piese auto

După București, Brașovul atrage cei mai mulți turiști străini, fapt care duce în mod automat și la creștere economică. Aici își au sediul mai multe fabrici de componente auto, care pleacă spre marile uzine auto din Europa.

Cu o rată a șomajului de doar 4%, Brașovul este unul dintre cele mai bogate județe din România. Mai mult decât atât, Comisia Naţională de Prognoză arăta la începutul anului că pe parcursul lui 2016, numărul salariaților din acest județ se va mări cu 4,4 procente ca urmare a extinderilor companiilor de aici. PIB-ul pe cap de locuitor este de 10.528 de euro.

Timișul, unul dintre cele mai dezvoltate zone încă din secolul 18

În județul Timiș, PIB-ul pe cap de locuitor ajunge la 10.926 de euro, iar salariul mediu lunar este de 2.136 de lei. Unul dintre atuurile cele mai mari ale acestui județ este cel geografic. Situat la granița cu Ungaria și Serbia, Timișul a atras de-a lungul timpului o mulțime de companii străine care au investit în această zonă.

Cluj, un paradis pentru IT-iști

Într-un articol de pe portalul TechCrunch, specializat în știri din industria IT, Clujul a fost numit „Silicon Valley din Transilvania”. Este unul dintre cele mai dezvoltate județe din țara noastră și unul spre care privesc giganții IT din întreaga lume.

În Cluj se înregistrează cea mai mare densitate de IT-iști, unul din 25 de salariați de aici muncesc în acest domeniu. În acest județ PIB-ul pe cap de locuitor este de 10.655 de euro, iar salariul mediu este de 2.166 de lei.

București și Ilfov sunt cele mai bogate

Cea mai bogată zonă din țara noastră este reprezentată de Capitală și localitățile din jurul ei. Aici există cea mai mică rată de șomaj, precum și cele mai mari salarii. În Ilfov, PIB-ul pe cap de locuitor este de 11.537 de euro, iar salariul mediu este de 2.363 lei. Bucureștiul are un PIB pe cap de locuitor de 22.323 de euro, în vreme ce salariul mediu este de 2.813 lei, cel mai mare din țară.

În București și Ilfov au sediul o mulțime de companii multinaționale din foarte multe domenii, zona fiind, de altfel, centrul economic al României. Capitala are cei mai mulţi angajaţi din ţară, 865.600 și conduce și în ceea ce privește procentul de salariați din populația activă – 78%.

Sursa foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Care este "preţul corect" al poliţelor RCA. Tariful actual, de patru ori mai mare decât valoarea normală...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x