Ai rate la bancă? Vezi cu cât vei plăti mai mult dacă ROBOR continuă să crească!

 

UPDATE: Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 3,35%, cea mai mare valoare din ultimii 4 ani! Ratele românilor care au credite de plătit, s-au mărit semnificativ în ultima perioadă din cauza creșterii Robor și a devalorizării leului în fața monedei euro. Pentru că sunt semne că indicele Robor va crește și în perioada următoare, specialiștii de la HomeZZ.ro au realizat o simulare făcută pentru un credit de circa 310.000 ron (cca 70.000 euro) necesar achiziției unui apartament de 3 camere. În graficul alăturat, putem afla cât ar trebui să scoatem din buzunar pentru viitoarele rate lunare, în cazul în care Robor va crește.

Astfel, dacă indicele Robor va crește până la nivelul de 4%, față de un minim de 0,75% cât era cu aproape un an în urmă, românii cu un credit imobiliar de cca 70.000 de euro, vor trebui să scoată din buzunar, lună de lună, înca 487 lei, fața de rata inițială. Dacă indicele ajunge la 6%, atunci trebuie să plătească în plus 767 lei față de cât era nivelul ratei la momentul contractarii împrumutului.

Pentru românii care au un credit de 55.000 euro, vor plăti în plus la rata lunară 481 lei dacă Robor crește la 4%. În cazul în care indicele Robor are o creștere de 6%, vom adăuga 828 lei pe lună în plus față de rata inițială.

La un împrumut de 87.000 euro, majorarea indicelui Robor cu 4% va aduce în plus de plată lunar suma de 965 lei. Persoanele îndatorate băncilor vor simți o schimbare semnificativă dacă la o creștere de 6% a indicelui vor ajunge să suplimenteze rata cu 1545 lei în fiecare lună.

Indicele Robor la 3 luni în funcție de care se determină costul unui credit cu o dobândă variabilă a atins o valoare record de 3,35%, valoare înregistrată ultima oară în anul 2014. Indicele Robor la 6 luni, folosit pentru stabilirea dobânzilor la creditele ipotecare se menține la 3,00%.

Piața imobiliară din România este afectată de creșterea indicelui Robor, prețurile sunt mai mari iar tranzacțiile mai puține,astfel s-a micșorat și interesul potențialilor cumpărători de a mai investi într-o locuință.

Conform datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna mai 2018 s-au înregistrat aproximativ 59.000 de tranzacții imobiliare,în scădere cu 5% față de anul 2017.

Românii se gândesc acum de două ori înainte să acceseze un credit pentru achiziționarea  unei locuințe, ceea ce a condus la instabilitatea programului Prima Casă, despre care se vorbește că ar putea dispărea complet până în anul 2021, băncile fiind nevoite să găsească noi strategii și oferte de creditare.

HomeZZ.ro, cel mai mare site de anunțuri imobiliare te așteaptă cu aproape 200.000 de anunțuri printre care îți poți găsi locuința perfectă pentru tine!

 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
Black Friday - nu rata ofertele
PREMIUM

Mai multe