ANAF a anunțat noi măsuri pentru datornici și pentru cei care au de recuperat bani. De asemenea, declarația unică 2019, trebuie depusă până la 15 martie.
Au mai rămas doar 15 zile până când se poate depunde declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice, precum și Declaratia 230, prin care se poate dona către organizațiile non-guvernamentale (ONG-uri).
ANAF a anunțat că va renunța la ”lista rușinii”
Potrivit unui proiect de lege, ANAF nu va mai publica datoriile pentru persoanele fizice şi creşte semnificativ sumele pentru care companiile vor apărea pe această listă.
Astfel, vor fi publicate numai restanțele la buget ale persoanelor juridice. În plus, ANAF anunță ca pe „lista a rușinii” nu vor mai fi publicate numele companiilor care au obligaţii fiscale restante sub 500.000 de lei.
Ministrul Finanțelor spunea de curând că prin această inițiativă nu se dorește decât încetarea expunerii inutile a contribuabililor, deoarece este mai importantă recuperarea restanțelor decât spectacolul mediatic.
ANAF - măsuri noi și pentru cei care au de recuperat bani de la stat
Potrivit ANAF, cei care au de recuperat bani de la stat vor primi acești bani în contul eventualelor datoriilor pe care le au.
Ce este lista rușinii
Lista rușinii a fost publicată pentru prima dată în mai 2016 si cuprindea peste 187.000 de români care aveau datorii mai mari de 1.500 lei.
Cei mai mulți dintre românii aflati pe listă aveau de înapoiat statului sume destul de mici, însă numele unor persoane publice aflate din fruntea clasamentului au atras atenția.
Robert Negoiță, actualul primar al sectorului 3 era lider detasat, cu restanțe de 232 de milioane de lei.
Theodor Berna era înregistrat datorii de 7,9 milioane de lei.
Patronul clubului FCSB, George Becali avea datorii de 4 milioane de lei,
Silviu Prigoană, dar şi omul de afaceri Cristian Ţânţăreanu aveau 2,7 milioane de lei.
În cazul companiilor, datoria minimă de la care apăreau pe lista ruşinii este de 10.000 lei, iar datoriile cumulate erau de 77 miliarde de lei, din care Fiscul estima ca se pot recupera 62 de miliarde.
Citește și: Declarație Unică ANAF 2019. Cum se depune și cum arată noul formular
Declarația Unică pentru ANAF pe 2019 poate fi descărcată aici.
Au crescut pensiile! În urma recalculării, aceste categorii de români vor avea pensia dublată... Curs valutar 1 martie. ROBOR crește de Mărțișor! Euro, valoare record!...