Antena Căutare

Analiza: Saracii Europei nu vor sa salveze bogatii ei

Est-europenii se simt jigniti si vad ca o mare nedreptate sa li se ceara sa se sacrifice pentru tarile care inca se bucura de o bunastare mai mare chiar daca au munti de datorii, scrie Associated Press.


Liderii din Cehia sI Slovacia s-au declarat deja impotriva planului, exprimandu-se intr-un limbaj mult mai emotional. "Aceasta trebuie sa fie un fel de gluma proasta", a declarat Jonas Vaicys, un profesor de matematica din Lituania, un stat ex-sovietic care inca se reface dupa o puternica lovitura primita in timpul crizei financiare din 2008-09. "Lituania insasi este pe punctul de a cere ajutor international si nu sa doneze bani pentru niste fonduri", a completat el.

Planul gandit la summitul din sfarsitul saptamanii trecute e ca cele sase state non-euro care s-au alaturat pactului fiscal sa contribuie impreuna in total cu 50 de miliarde de euro din cele 200 de miliarde ce vor fi imprumutate FMI pentru cazul in care Italia sau Spania vor avea nevoie sa fie salvate.

O serie de state ex-comuniste se confrunta acum cu o obligatie de a face rezerve de la bancile lor centrale la dispozitia FMI sub forma de credite. Acest lucru marcheaza aproape o schimbare pentru o parte a Europei ce a depins ani de zile de ajutoare din Vest pentru a depasi mostenirea economica sluta a comunismului si care inca se bazeaza pe subventii considerabile de la UE in fiecare an, scrie agentia straina.

Dar faptul ca acestor tari li se cere sa ajute la rezolvarea problemelor semnaleaza cat de departe au ajuns dupa ani de investitii si de crestere economica.

Occidentalii spun ca ne-au ajutat dupa comunism, esticii arata ce salarii mici au
Dar, in ciuda anilor de progres economic, nivelul de trai din Europa Centrala si de Est inca se afla mult in urma Occidentului si multi isi calca pe inima sa mearga impreuna cu planul FMI.

Polonia, de exemplu, are o datorie mult mai mica decat a Greciei si Italiei, dar aceasta se datoreaza faptului ca statul nu ofera beneficii generoase pentru bunastarea poporului sau pe care multi le considera de la sine intelese in Occident. Salariile din sectorul public, beneficiile pentru someri si bonusurile pentru copii sunt doar o fractiune din ceea ce ele sunt in mare parte in Vest.

Citeste articolul complet pe Jurnalul.ro

Credit Suisse: Romania, pe locul 10 intr-un ierarhia celor mai riscante 50 de economii din lume... Romania, pe locul 10 in topul celor mai riscante state pentru investitii din lume...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia)
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 5: Vânătă umplută (Vânătă Papoutsakia) Marti, 30.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x