Antena Căutare

Banca Mondiala: Bugetul Romaniei este nerealist si lipsit de credibilitate

Bugetul Romaniei este bazat pe venituri nerealiste si duce lipsa de credibilitate. In plus, tara noastra are cea mai mica absorbtie a fondurilor europene dintre toate tarile Uniunii Europene si o administratie fiscala ineficienta. Sunt concluziile ultimului raport intocmit de expertii Bancii Mondiale, care critica in termeni extrem de duri Romania, scrie Gandul. Institutia internationala propune oficialitatilor de la Bucuresti solutii punctuale, pentru fiecare problema.


Banca Mondiala atrage atentia ca, din cauza lipsei de credibilitate a bugetului de stat, nu exista transparenta, iar dezechilibrele fiscale si bugetare au crescut.

In prezent, actualul buget al tarii este focusat pe cheltuielile fixe, sunt de parere expertii institutiei internationale, care mai cred ca toate companiile de stat ar trebui controlate direct de ministrul de Finante printr-o noua agentie sau directie aflata in subordinea acestui minister.

Banca Mondiala propune ca solutii angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget, corelate cu prioritatile Guvernului.

De asemenea, Ministerul de Finante ar trebui sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli propuse de ministere daca acestea depasesc plafoanele.

Articolul continuă după reclamă

Banca Mondiala mai recomanda evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite, modernizarea serviciilor prin automatizare si informatizare.

In raport institutiei se arata ca numarul angajatilor din Ministerul de Finante trebuie redus cu 200-300 de persoane.

Recomandarile Bancile Mondiale ar putea fi incluse si in cuprinsul viitorului acord de finantare pe care Romania a anuntat ca vrea sa il semneze cu FMI, CE si BM in 2011.

Problemele Romaniei, in opinia Bancii Mondiale

- bugetul Romaniei duce lipsa de credibilitate
- bugetul e bazat pe venituri nerealiste
- supraestimarea veniturilor a fost motiv pentru a permite, la presiunile politice
- actualul buget al tarii, cum este el realizat, deviaza semnificativ de la bugetul initial
- nu exista transparenta si predictibilitate

Solutii propuse de Banca Mondiala

- angajamente colective de la ordonatorii de credite cu privire la respectarea plafoanelor stabilite in buget
- Ministerul de Finante sa aiba dreptul sa ajusteze unilateral bugetele de cheltuieli
- toate legile adopatate in timpul anului, cu impact semnificativ asupra bugetului de stat, trebuie sa contina si o analiza a acestui impact
- ministerele trebuie sa vina cu solutii de cofinantare din economiile proprii
- evaluari periodice ale cheltuielilor tuturor ordonatorilor de credite

INS: Economia a scazut cu 0,7% in trimestrul al treilea fata de aprilie-iunie... BNR: Datoriile Statului agraveaza situatia economica...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei
Ești mai deștept decât un copil de clasa a V-a | Sezonul 3, 18 noiembrie 2024. Iuliana și Gabi au câștigat suma de 25000 de lei Luni, 18.11.2024, 19:00
Premierele toamnei în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


x