Antena Căutare

BERD atentioneaza Guvernul: Romania nu trebuie sa faca cheltuieli iresponsabile inainte de alegeri

Autoritatile romane ar trebui sa reziste tentatiei de face inaintea alegerilor parlmentare cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscala din ultimii ani, iar pe termen mediu sa creasca competitivitatea, pentru a valorifica potentialul foarte bun de crestere al tarii, potrivit Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare.

"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul sa incerce sa ramana cat mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la mentinerea increderii investitorilor. Este foarte important sa fie mentinuta (perceptia buna fata de Romania - n.r.). Exista intotdeauna tentatia de a cheltui mai mult inainte de alegeri, iar mesajul pe care il transmitem este ca autoritatile sa incerce sa reziste acestor tentatii", a declarat agentiei economistul BERD Peter Sanfey, care acopera in cadrul BERD mai multe state, intre care si Romania, potrivit Mediafax.

Ajustarea fiscala din ultimii ani a fost "impresionanta" si in acelasi timp "dureroasa", insa Romania a obtinut increderea institutiilor internationale si a pietelor financiare, a adaugat Sanfey.

"Executivul ar trebui sa evite orice fel de masuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscala din Romania a fost impresionanta in ultimii ani. In anii de boom economic au fost facute unele angajamente care in mod clar nu erau sustenabile, precum cele in privinta salariilor din sectorul public si pensiilor. Ajustarea a fost destul de dureroasa, dar rezultatul a fost o impresie buna in fata institutiilor financiare internationale si pe pietele financiare, in urma respectarii angajamentelor fiscale in cadrul acordului cu FMI, UE, Banca Mondiala si BERD", a mai spus economistul BERD.

BERD a imbunatatit vineri prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 0,8%, cat estima in ianuarie, la 1,2%. Prognoza economica a BERD este acum mai apropiata de cea a FMI (1,5% pentru acest an), precum si de cea a Comisiei Europene (1,4%).

Foto: farmlandgrab.org

Reuters: Iesirea Greciei din "Zona Euro" ar provoca haos... Ministrul Agriculturii: Pregatim un pachet legislativ de promovare a produselor alimentare romanesti...
Focaccia simplă de casă. Rețetă de pâine din bucătăria italiană
Atunci când ți-e poftă de pâine preparată în casă, cu siguranță te gândești care ar fi...
Horoscopul zilei de 31 martie 2023. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Horoscopul zilei de 31 martie 2023 spune că nativii din zodia Leilor nor avea parte de o zi...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna aprilie 2023. Taurii vor avea parte de o nouă poveste de iubire
Catine.ro

Abonează-te la newsletter!

Lasă-ne adresa ta de mail și te vom ține la curent zilnic cu cele mai importante știri, astfel încât să nu pierzi nimic niciodată.


Ultimele știri
x